Львівський кілер - „Ратуша, 29 квітня

|

Затримано вбивцю кримінального авторитета “Гриба”

Останні кілька тижнів оперативні служби УМВС Львівської області були вельми схвильовані низкою розбійних нападів зі застосуванням вогнепальної зброї на пункти обміну валют, кафе і автозаправні станції. Титанічні зусилля пошуковців і навіть робота з агентурою, на жаль, не давали надійних орієнтирів. Та врешті -решт правоохоронцям усміхнулась удача.

Минулого тижня, після нападу на кантор, що на вул. Джорджа Вашингтона, зловмисники намагалися скоїти аналогічний напад і на “обмінник” на розі вулиць, одна з яких має не менш екзотичну для Львова назву. Та цього разу довірливий сторож пункту обміну валют на розі вул. Лінкольна і Чорновола, зрозумівши, що по хвилі його почнуть боляче бити, встиг натиснути на кнопку сигналізації. Наряд відділу Державої служби охорони з’явився настільки швидко, що застав одного із нападників, 20-річного Олега Р., біля зв’язаного вартового. Але потерпілий охоронець валюти переконував: злочинців було двоє…

Наступного дня до пошуків втікача підключили кримінальний розшук міста. Операцію очолив заступник начальника міського управління Олександр Синявський. Врешті-решт, зробили фоторобот зниклого і з подивом виявили, що перед ними — зображення людини, яка вже тривалий час прикрашає щити біля райвідділів міста, бо перебуває в розшуку за скоєння п’яти розбоїв —22-річного Володимира Рамуся. Реалізовуючи оперативну інформацію, міліціонери почали шукати розбійника на дачах у Голоско. На одній із них знайшли чотири маски з прорізами для очей, набої і газовий пістолет системи Макарова, який вже був частково перероблений під стрільбу бойовими набоями. Цікавий нюанс: дехто з дачників бачив незнайомця, котрий переховується на дачному масиві, однак міліцію про нього інформувати не поспішали, очевидно, маючи незваного гостя за борця зі злочинним режимом.

Нарешті службі зовнішнього спостереження (“топтуни”) вдалось вирахувати у Львові на вул. Коперника квартиру, в якій переховувався Рамусь. Три доби “сімка” “пасла” цю особу, бо, як розповів “Ратуші” начальник УМВС у Львівській області полковник Олег Сало, вони були твердо переконані — злочинець, окрім того, що перебував у прекрасній фізичній формі (тривалий час займався кікбоксингом) і втрачати йому було нічого, ще й був озброєний, а ризикувати життям правоохоронців міліцейське керівництво не хотіло. До операції підключили бійців спецпідрозділу “Беркут”. Вони разом з оперативниками кримінального розшуку міста та Шевченківського РВ і вчинили блискавичне захоплення Рамуся. Як і прогнозували оперативники, біля себе той весь час тримав заряджений обріз мисливської рушниці 12-го калібру і споряджений набоями бойовий пістолет “Beretta” з патроном у стволі.

Та найбільше подивували співробітників кримінального розшуку результати науково-технічної експертизи, що надійшли невдовзі. Експерти стверджували, що саме з цієї “Berettи” 27 листопада 2000 року на вул. Кавалерідзе в Сихівському масиві було вбито Михайла Івановича Ватуляка — у кримінальному світі Львова більше знаного на прізвисько “Гриб”. Як інформував кореспондента “Ратуші” виконувач обов’язків начальника міського управління міліції підполковник Михайло Курочка, відразу почались пошуки ще однієї людини, на яку вказав Рамусь як на попереднього власника злощасної “Berettи “. На щастя, невдовзі 34-річного Андрія Дра-ова вдалося затримати. Як з’ясувало попереднє слідство, у біографії вбивці кримінального авторитета “Гриба” вже була одна судимість — за озброєний напад на кантор поблизу спорткомплексу “Спартак” його було ув’язнено на 4 роки. З ув’язнення Дра-ов вийшов трохи раніше визначеного судом терміну — 5 березня 2004 року. Своє рішення вбити “Гриба” у далекому 2000-му затриманий Андрій Дра-ов пояснив нестерпним становищем, у яке його поставив

49-річний “авторитет”: він “щемив” бідолагу у сфері бізнесу і вимагав платити непосильні відсотки. До речі, “Гриб” був відомий серед бізнесменів тим, що міг позичити спраглим неймовірні суми, але й під неймовірні відсотки.

Кілер детально описав усі обставини скоєння вбивства на Кавале-рідзе, і у слідства не залишилось сумніву — перед ними справжній убивця. Тепер “опера” зрозуміли, чому стрілець не викинув чи не знищив найвагомішого доказу своєї вини — знаряддя вбивства: перед оперативниками стояв не професіонал, а дилетант. Здивувало й обурило міліціонерів також те, що однією з ланок, через яку прийшов до кілера пістолет “Beretta”, був колишній правоохоронець, який подекуди навіть консультував нападників на пункти обміну валюти.

На сьогодні у цій справі оперативники провели вже 7 обшуків і заарештували ще одного фігуранта. Але підполковик Михайло Курочка стверджував у розмові з репортером “Ратуші”, що це ще не всі несподіванки і незабаром пресі зможуть повідомити воістину сенсаційні факти.

Микола САВЕЛЬЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *