Армія нас береже - „Поступ“, 26 квітня

|

Збройні сили України на 13-му місці у світі за чисельністю і на 128 — за обсягами фінансування. Майже 12 тисяч сімей військовослужбовців лише Західного оперативного командування не мають житла. Понад 60% військової техніки перебуває в експлуатації вже понад 15 років, а медичне забезпечення війська, скажімо, цьогоріч становить 33% від потреби. Лише цей короткий перелік проблем Української армії свідчить, що на сьогодні її навряд чи можна назвати стовідсотково боєздатною. Не кажучи вже про стандарти НАТО. Адже, за підрахунками військових, щоб боєздатність українського війська відповідала вимогам Північноатлантичного альянсу, щороку потрібно витрачати суму, яка дорівнює половині державного бюджету України. Тому потреба реформування української армії заперечень не викликає. А от шляхи здійснення можуть бути різними. Тому й не дивно, що під час обговорення проблем військової реформи на суботньому засіданні „круглого столу“ в Інституті розвитку міста за участю представників „Нашої України“, командування ЗахОК та громадських організацій розмова була гострою та викликала чимало дискусій.

Одним із шляхів реформування війська є скорочення його особового складу з 400 тисяч осіб, з яких 310 тисяч військових, до 200 тисяч осіб, з яких 40 тисяч складатиме цивільний персонал. Як повідомив під час засідання виконувач обов`язків заступника командира ЗахОК з виховної роботи полковник Віктор Омельченко, цьогоріч із лав Збройних сил України звільнять у запас 80 тисяч військовослужбовців, а наступного — ще 75 тисяч. Щороку поступово зростатиме відсоток військовослужбовців за контрактом, а повністю на професійну основу українська армія перейде 2015 року. Термін військової служби строковиків, починаючи від 2005 року, зменшиться до 12 місяців. До того ж в армії скасують інститут прапорщиків.

Скорочення кількості військових тягне за собою масу соціальних проблем, стверджує народний депутат України керівник представництва блоку „Наша Україна“ на Львівщині Петро Олійник. 3 117 військовослужбовців ЗахОК, які потребують поліпшення житлових умов, підлягають звільненню в запас. Майже 3 тисячі з них не матимуть права на пенсію, оскільки ще не відслужили необхідних для цього 20-ти років. Лише на забезпечення цих військовиків житлом потрібно витратити понад 5 мільярдів гривень. Крім того, відразу ж після скорочення виникне питання про навчання військовослужбовців цивільній професії. До речі, як повідомили „Поступ“ достовірні джерела, єдиний у нашому реґіоні Західний реґіональний центр перепідготовки звільнених у запас військових мають намір закрити.

Збройні сили України, за словами Петра Олійника, сьогодні є прикладом деградації, проїдання та марнотратства. 2003 року кошти, які витратили на утримання армії, перейшли критичну межу в 75%, і грошей на відновлення й реформування вже не залишалося. Хоча за світовими стандартами найбільш оптимальним варіантом розподілу коштів є такий: витрачати на утримання особового складу 50% коштів, 25% — на закупівлю нових зразків зброї та фінансування науково-конструкторських робіт, а решта — на експлуатацію та обслуговування техніки і озброєння. Бойовий потенціал зменшується щороку на 9%. На кінець 2005 року більшість військової техніки може стати непридатною для використання. А держава, на думку нардепа, замість того, щоб реформувати Збройні сили для захисту своєї території та своїх громадян, розбудовує структури МВС, Податкової, тобто різноманітні органи контролю. А щодо армії, то посилене фінансування отримують лише миротворчі батальйони, які просто заробляють гроші в найбільш небезпечних гарячих точках планети.

Ірина СИРИВКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *