„Зачистка“ на кордоні - „Молода Галичина“, 20 квітня

|

Резонансний корупційний скандал вибухнув на прикордонному переході Краковець – Корчова з польського боку, до якого призвела тотальна „зачистка“ кордону функціонерами служби внутрішньої безпеки польських прикордонних військ. Минулої середи заарештовано щотретього прикордонника згаданого переходу за хабарництво. Більшість із них потрапили в кайданки під час семінару на тему… боротьби з корупцією.

Як повідомила прес-секретар Бещадського відділу охорони кордону Ельжбета Пікор, за роботою прикордонників спецслужби спостерігали впродовж кільканадцяти місяців, бо збір доказів корупційних діянь є справою вельми складною. За її словами, оперативникам вдалось зафіксувати на більш як сто відеокасетах факти отримання хабарів прикордонниками.

Для затримання „на гарячому“ спецагенти застосовували контрольовані хабарі, а також підслуховувальну апаратуру. Варто зауважити, що кілька років тому польський парламент прийняв закон про поліційну провокацію, який дає право поліції провокувати чиновників і держслужбовців на ті чи інші протиправні дії. У разі скоєння спровокованого злочину спокушений чиновник відповідатиме за повною програмою. Як пише жешівське регіональне видання „Газети виборчої“, доказами корупційних діянь також були й гроші, знайдені під час обшуків на переході у Корчові.

Польський прикордонник, згідно з інструкцією, не повинен мати при собі під час несення служби більш як 30 злотих. А функціонери спецслужб виявили у їхніх службових приміщеннях кілька сотень доларів. У квартирах заарештованих при обшуку знайдено готівки на суму кілька сотень тисяч злотих. На підставі зібраних доказів слідчі дійшли висновку, що від початку січня кожен із затриманих брав хабарі переважно від українців, що їхали до Польщі у своїх інтересах.

Від кого ще, окрім громадян України, прикордонники отримували хабарі – „Газета виборча“ не повідомляє. Та, судячи про надмірні статки прикордонників, що їх зафіксовано у ході слідства, можна припустити, що основним джерелом доходів для вартових польського прикордоння були громадяни південноазійських країн, котрі щодня й щоночі прямують до Європи і за нелегальний перетин кордону платять по кілька тисяч доларів.

Адже дрібні українські бізнесмени мають справу переважно з митниками, а прикордонникам давати хабарі особливо нема за що. Така „зачистка“ східного кордону, вочевидь, спричинена вимогою Євросоюзу щодо посилення контролю та зміцнення його східних рубежів. Бо, як відомо, ЄС захищається, власне, не так від українців, як від азіатів. За словами заступника окружного прокурора Жешова Войцеха Ружицького, сума хабарів становила від кількох десятків злотих до кількох тисяч.

Сімох прикордонників заарештували безпосередньо на кордоні при несенні служби, чотирьох узяли вдома, а решту вивели в кайданках із семінару на тему боротьби з корупцією. Ельжбета Пікор зазначила, що цей семінар організовано спеціально для такої нагоди. Войцех Ружицький сказав, що всі затримані – це підофіцери (у нас – прапорщики), завданням котрих була щоденна перевірка документів іноземців, які в’їжджають на територію Польщі, автентичності віз, сертифікатів, огляд товару і транспорту подорожуючих.

Хто не бажав детальної перевірки, мусив їм платити гроші. Підозрюваним загрожує до 10 років ув’язнення. Але це не означає, що вони стільки отримають. Бо у польських судах також не всі святі працюють. За спричинення смерті українському громадянинові 2000 року п’яним польським водієм суд оголосив винуватцю три (!?) роки позбавлення волі, але й дотепер цей злочинець не відбув жодного покарання, бо польське законодавство допускає масу варіантів уникнення кари, хоча за такий злочин передбачено до 12 літ позбавлення волі. Часто невідбуття покарання їхня генпрокуратура пояснює відсутністю місць у в’язницях. А „відсутність“ місця, вочевидь, також має свою таксу…

У Корчові працює 60 прикордонних контролерів. На місця заарештованих перевели прикордонників з інших пунктів пропуску вже через кілька годин після арешту. Це свідчить про те, що операція була чітко спланована наперед. Слідчі органи не виключають подальших арештів серед прикордонників. „Газета виборча“ вмістила з цього приводу коментар львів’янина Ігоря Н., який торгує на перемишльському ринку.

– Даємо від 50-ти до 200 злотих, щоб перетнути кордон на автомобілі без страхування чи техогляду. На „гендель“ їздимо розвалюхами, що ледь тримаються купи, аби не було шкода в разі конфіскації. Платимо не тільки за поганий технічний стан, а й за те, щоб прикордонник не проштемпелював дату в’їзду у паспорті, бо візи у нас короткотермінові. При виїзді з Польщі з товаром також платимо прикордонникам на шлагбаумі, щоб обминути чергу на кордоні і встигнути потрапити на відповідну зміну до знайомого митника…

А комендант прикордонної служби у Корчові капітан Роберт Рогоз, як пише газета, був щиро здивований тим, що сталося. Він був присутній на антикорупційному семінарі під час арешту своїх підлеглих-корупціонерів і сказав, що відчув невимовний сором за колег. Але, разом із тим, сказав: добре, що так сталось – це очистить атмосферу в колективі. За його словами, він допускав, що його люди могли підробляти на стороні по кілька тисяч злотих на місяць, але якимось особливим багатством вони не вирізнялись, жили у звичайних „багатоповерхівках“, дехто доїжджав із сусідніх сіл, люксусових автомобілів не мають.

До обов’язків коменданта входило повідомляти службу внутрішньої безпеки, якщо рівень життя підлеглих явно перевищує їхні легальні доходи. Та капітан Рогоз нічого такого не помічав. Натомість, журналістам „Газети виборчої“ інформатори порадили приїхати вихідними на вул. Свобідну у Перемишлі, де оселились переважно митники й прикордонники. Там на паркингу можна побачити справжній парад дорогих іномарок вартістю не менш як 100 тис. злотих кожна. Чесно заробити такі гроші прикордонникові у Польщі неможливо, запевняють мешканці цього району. Але багатіїв, за їхніми словами, більше серед митників. Недавно, розповів один із мешканців, тут підпалили авто прикордонника, а від нього зайнялись ще три наступних. Серед заарештованих – найбільше підофіцерів та хорунжих із 6-7-літнім стажем служби. Підофіцер отримує близько 1,5 тис. злотих чистими, хорунжий – майже 2 тис. злотих. Під час допиту у Жешівській прокуратурі виявилось, що один із прикордонників одержав 100 тис. злотих хабара, інші – від кількох десятків до кількох тисяч.

Суд виніс рішення про арешт тільки двох із них. Інші дали підписку про невиїзд, на їхнє майно накладено арешт. Частина підозрюваних визнала свою провину, інші на допитах „здають“ колег, тому „зачистка“ триватиме. Не виключено, що ця акція польських спецслужб має на меті „вибити“ у Євросоюзу додаткові кошти для підвищення зарплат прикордонникам і митникам, аби ті не спокушались на хабарі від нелегальних мігрантів-азіатів.

А тим часом. Як офіційно повідомила прес-служба ЛОДА, режим перетину українсько-польського кордону не змінився. 1 травня 2004 року Республіка Польща вступає до ЄС. Відповідно до законодавчого поля Євросоюзу та вимог, які ставлять до нових його членів, кордони цих країн стають зовнішніми кордонами ЄС. У зв’язку з цим нові країни-члени беруть на себе відповідальність за дотримання європейських стандартів з охорони кордону, оскільки в цьому випадку безпека держав – членів Євросоюзу залежатиме від надійності кордонів нових країн-членів.

РП, готуючись стати повноправним членом ЄС, ще заздалегідь виконала умови, висунуті Брюсселем із питання зміцнення кордону – насамперед щодо візового режиму зі своїми східними сусідами. Генеральний консул Республіки Польща у м. Львові повідомив, що зміни, які планує з 1 травня запровадити уряд Польщі, стосуватимуться виключно зовнішнього вигляду польських віз, а порядок їх отримання не зміниться.

У Західному регіональному управлінні Державної прикордонної служби України відсутня інформація щодо змін у прикордонному контролі польських служб найближчим часом. Обласна державна адміністрація й надалі інформуватиме громадськість через пресу щодо змін, які запроваджуватиме уряд РП стосовно громадян України при перетині ними українсько-польського кордону.

На нашому боці наразі все спокійно.

Йосиф ПАЗЯК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *