Винниківський сепаратизм - „Львівська газета“, 23 березня

|

28 березня у місті Винники відбудеться референдум щодо надання Винникам статусу міста обласного підпорядкування. Провести референдум, на якому визначиться статус Винників, депутати вирішили минулого місяця на останній сесії Винниківської міськради. Нині місто Винники має статус самоврядної території в межах Львова.

Мер Винників Сергій Уваров погодився прокоментувати “Газеті” ситуацію, що виникла. Він переконаний, що статус міста обласного підпорядкування дозволить Винникам формувати більш незалежний бюджет, а, відповідно, вирішувати чимало соціально-економічних проблем міста.

“Рішення про референдум ухвалили, і він обов’язково відбудеться 28 березня. Наразі готуємося до нього. Нині Винники є частиною Личаківського району Львова, містом міського підпорядкування, що просто не передбачено Конституцією, – зазначає пан Уваров. – Щодо економічної ситуації, ми незадоволені розподілом бюджету, бо, скажімо, від загального податку отримуємо в скарбницю міста лише 25 відсотків, а від податку на транспорт – узагалі нічого. Зміна статусу дозволить поліпшити рівень життя винниківчан: буде створено цілу міську інфраструктуру – суд, юстицію, відділи комунального господарства, медицини, освіти, опікунства. Важливе питання – створення окремого міліцейського підрозділу, бо сьогодні правопорядок у місті охороняють лише чотири міліціонери, які за всього їх бажання не в змозі охопити таку площу. Через Винники проходить траса міжнародного значення “Львів – Вінниця”, тут є 13 дачних кооперативів, кілька лікувальних закладів. Оберігати це все без допомоги патрульно-постової служби – вельми проблематично.

Випереджаючи ваше питання, скажу, що ми маємо розуміння з боку депутатів Львівської обласної ради, а рішення про зміну меж Львова все одно ухвалюватимуть на рівні Верховної Ради. Сподіваємося на краще, тому що 651 рік Винники були містом, а не селом чи окремим районом Львова”.

Окрім того, як заявив ще в лютому депутат Львівської міської ради від Винників пан Козловський, на референдум, можливо, винесуть ще одне питання: “Чи хочуть винниківчани мати публічний дім у центрі міста?”. Пояснюючи свою думку, депутат зазначив, що йдеться про розширення клубу “Галактика”, до якого добудовують готельні номери. Пан Козловський заявив, що має неспростовну інформацію про те, що “там є і наркотики, і проституція”, а жителі Винників – проти такого. Коментуючи ці слова, власник нічного клубу “Галактика” Олег Матвіїшин зауважив, що за всі свої заяви добродій Козловський відповідатиме в суді.

У коментарі “Газеті” колишній заступник львівської обласної громадської організації Комітету виборців України Орест Данчевський заявив, що за його пам’яті питання референдумів про відокремлення чи зміну статусу населених пунктів постає на Львівщині не вперше. Такі референдуми вже проходили у кількох львівських селах, щоправда, без позитивних наслідків – обласна рада просто не затвердила результати референдумів. За словами пана Данчевського, самоврядні громади мають повне право виносити на обговорення питання щодо свого територіального статусу, але процедура затвердження результатів таких волевиявлень надзвичайно довга і кропітка.

Микола Савельєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *