ОСТАННІ НОВИНИ

У Шептицькому парафія московського патріархату перейшла до ПЦУ

Андрій Котенський

|

Ще одна релігійна громада Львівщини, яка підпорядковувалась московському патріархату, змінила свою конфесійну приналежність і стала частиною Православної Церкви України. Мова про церкву Покрови Пресвятої Богородиці у Шептицьому, повідомляє Львівський портал.

За словами керівника Львівської ОВА Максима Козицького, днями він підписав розпорядження, яким зареєстрували зміни до статуту громади з Шептицького, що раніше належала до УПЦ МП.

«Вітаю жителів із вибором справжнього шляху, який звільняє від тягаря підпорядкування кривавому патріарху», – додав він.

Як відомо, за час повномасштабного вторгнення, 25 релігійних громад нашої області вийшли зі структури московського патріархату та долучились до ПЦУ. Також ще 20 громад припинили свою діяльність за власною ініціативою.

Залишилось ще 9 релігійних громад, які досі перебувають у єдності з росією.

У ЛОВА додати, що якщо ж за час, встановлений Законом України «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій», ці громади так і не розірвуть свої зв’язки з РПЦ, то припинення їхньої діяльності відбудеться у судовому порядку.

Шептицька міська рада повідомила, що настоятель церкви Покрова Пресвятої Богородиці отець Ігор Деркач спільно з парафіянами прийняли рішення долучитись до Православної Церкви України, ще в березні 2022 року. На даний момент усі юридичні процедури завершені, про що й повідомив голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Нагадаємо, 20 серпня Верховна Рада нарешті ухвалила в другому читанні законопроєкт про заборону діяльності російської церкви в Україні та релігійних організацій, пов’язаних із РФ. Хто з нардепів голосував проти, дивіться тут.

Тепер громади УПЦ МП мають 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з російською православною церквою. Якщо цього не станеться, спеціальна комісія звертатиметься до суду щодо заборони їхньої діяльності.

Закон про заборону російської церкви президент Володимир Зеленський вже підписав.

Незадовго до ухвалення закону глава держави обговорював із представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій «зміцнення духовної незалежності» України. Члени ВРЦіРО підтримали таку політику й заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних із Росією.

Додамо, що згідно з соцопитуванням, яке проводив КМІС у травні-червні 2023 року, дві третини українців (66%) виступають за те, аби заборонити діяльність Української православної церкви, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом.

Дізнавайтесь найважливіші і найцікавіш і новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *