ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський обговорив із Радою церков зміцнення духовної незалежності України

Олег Дерев'янко

|

Президент Володимир Зеленський провів відеоконференцію з представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), під час якої обговорювалося питання підтримки законодавчої ініціативи, спрямованої на зміцнення духовної незалежності України. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі президента.

Глава держави наголосив, що Росія використовує релігійні організації для придушення незалежності інших держав, і тому гарантування духовної незалежності є спільним обов’язком.

«Адже світ має чути правдивий голос релігійних лідерів і спільнот, бачити, скільки церков та молитовних будинків було знищено внаслідок обстрілів з боку агресора і як багато життів зруйнували всі залучені до війни структури РФ», – додав Зеленський.

Він зазначив, що підтримка законодавчої ініціативи, спрямованої на зміцнення духовної незалежності України, дуже важлива.

Члени ВРЦіРО висловили підтримку курсу президента на духовну незалежність, захист конституційного ладу, громадської безпеки, прав людини та основних свобод від зловживання з боку держави-агресорки.

ВРЦіРО наголошує, що жодна організація, релігійна чи світська, із центром у країні, що вчинила військову агресію проти українського народу, не може функціонувати в Україні. Саме тому рада підтримує законопроєкт уряду, внесений за ініціативою президента, щодо унеможливлення діяльності таких організацій в Україні.

Члени ради заявили, що головною загрозою для релігійної свободи в Україні є російська агресія, внаслідок якої гинуть священнослужителі, зруйновано сотні храмів і молитовних будинків.

Нагадаємо, у вересні 2023 року голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявляв, що в парламенті навряд чи знайдеться необхідна кількість голосів для заборони діяльності УПЦ (МП) в Україні.

Водночас дві третини українців (66%) вважають, що діяльність Української православної церкви, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом, необхідно заборонити. Такими були результати опитування, яке з 26 травня до 5 червня 2023 року провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

19 жовтня 2023 року, Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов’язаних із Російською православною церквою (РПЦ).

Законопроєкт №8371 у першому читанні підтримали 267 народних депутатів, 17 були проти, двоє народних обранців утримались, ще 17 взагалі не голосували.

Законопроєкт передбачав, що ДЕСС має проводити релігієзнавчі експертизи, метою яких є виялення підлеглості таких організацій у канонічних та організаційних питаннях із центрами впливу, що знаходяться на території Росії – держави-агресора.

16 серпня 2024 року Комітет Верховної Ради одноголосно фінально схвалив правки до законопроєкту про заборону УПЦ МП.

Серед ключових змін:

  • нова назва проєкту закону «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій»;
  • редакційні зміни з погляду відповідності кодексам України та адміністративному праву;
  • уточнення щодо пільгового користування державним і комунальним майном в релігійних цілях – безоплатна оренда релігійними організаціями приміщень для проведення служб, обрядів та інших заходів. Водночас є запобіжник, щоб не було зловживань – таке користування тільки в порядку затвердженому урядом.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *