ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський підписав закон про заборону російської церкви в Україні

Андрій Котенський

|

Президент України Володимир Зеленський напередодні підписав ухвалений Верховною Радою закон про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов’язані з терористичною роосійською федерацією. Про це Глава держави повідомив під час урочистостей з нагоди Дня Незалежності України.

Зокрема, це закон, забороняє використання релігійних організацій для пропаганди ідеології «русского міра».

«Це закон, який убезпечує українське православʼя від московської залежності та гарантовано захищає гідність святинь нашого, українського, народу», – підсумував він.

Детальніше про сам закон

Жодне положення закону не можна тлумачити як обмеження свободи сповідування релігії або переконань, права на дотримання релігійної практики і ритуальних обрядів.

Водночас на території України заборонили діяльність іноземних релігійних організацій, які знаходяться в державі, яка визнана такою, що здійснила або здійснює збройну агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України, а також яка прямо або опосередковано (в тому числі через публічні виступи керівників або інших органів управління) підтримують збройну агресію проти України.

«Зважаючи на те, що Російська православна церква є ідеологічним продовженням режиму держави-агресора, співучасницею воєнних злочинів та злочинів проти людяності, що вчиняються від імені Російської Федерації та ідеології “русского міра”, діяльність в Україні Російської православної церкви заборонена», – йдеться у тексті закону.

Відтак діяльність релігійних організацій, афілійованих з іноземною релігійною організацією, діяльність якої в Україні заборонена, має бути припинена.

Відносини, зв’язки, комунікації релігійних організацій, у тому числі релігійних громад, інших юридичних осіб з іноземними релігійними організаціями, діяльність яких в Україні заборонена, теж не допускаються.

Закон визначає, що релігійна організація, яка діє в Україні, не може мати керівний центр (управління) в Російській Федерації.

Також тепер створять комісію, яка має бути незалежною від виконавчої влади і яка буде проводити дослідження наявності зв’язків, афіліації з Москвою або дослідження стосовно фактів розповсюдження ідеології «русского міра».

Надалі результати експертизи буде вивчати Державна служба з етнополітики та свободи совісті, яка при наявності порушень буде виносити припис.

Релігійній організації на виконання вимог припису, розірвання зв’язків з РФ, даватимуть 2 місяці з урахуванням адмінпроцедури оскарження. Якщо цього не буде зроблено вчасно, ДЕСС звертатиметься до суду.

Передісторія

Законопроєкт  про заборону релігійних організацій, пов’язаних із російською православною церквою (РПЦ), у першому читанні Верховна Рада ухвалила ще в жовтні 2023 року.

Тоді документ передбачав, що спеціальний орган має проводити релігієзнавчі експертизи, аби виявляти релігійні організації, вплив на які здійснюють із Росії. Зрештою законопроєкт відправили на доопрацювання, і в серпні цьогоріч профільний парламентський комітет остаточно схвалив усі правки.

Додамо, що згідно з соцопитуванням, яке проводив КМІС у травні-червні 2023 року, дві третини українців (66%) виступають за те, аби заборонити діяльність Української православної церкви, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом.

Нещодавно президент Володимир Зеленський обговорював із представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій «зміцнення духовної незалежності» України. Члени ВРЦіРО підтримали таку політику й заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних із Росією.

20 серпня, Верховна Рада врешті спромоглась заборонити діяльність Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП).

Фото: Офіс президента

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *