ОСТАННІ НОВИНИ

Хто з нардепів голосував проти заборони російської церкви в Україні. Список

Наталя Дуляба

|

29 нардепів виступили проти заборони в Україні російської церкви та релігійних організацій, пов’язаних із РФ. Про це свідчать результати голосування за законопроєкт №8371.

Як повідомив депутат Ярослав Железняк, «за» законопроєкт у другому читанні проголосували 265 нардепів. При цьому проти голосували депутати від «Платформи за життя та мир» (колишня ОПЗЖ), групи «Відновлення України» (частина – теж колишні представники ОПЗЖ).

Крім того, проти проголосували четверо «Слуг народу», троє утримались і ще 15 нардепів від президентської фракції не голосували.

Зі свого боку депутат Олексій Гончаренко подав поіменний перелік політиків, які голосували проти заборони російської церкви в Україні:

  1. Євген Брагар («Слуга народу»)
  2. Артем Культенко («Слуга народу»)
  3. Сергій Литвиненко («Слуга народу»)
  4. Павло Халімон («Слуга народу»)
  5. Юрій Бойко (колишня ОПЗЖ)
  6. Віталій Борт (колишня ОПЗЖ)
  7. Сергій Дунаєв (колишня ОПЗЖ)
  8. Юлій Іоффе (колишня ОПЗЖ)
  9. Володимир Кальцев (колишня ОПЗЖ)
  10. Олександр Качний (колишня ОПЗЖ)
  11. Олександр Колтунович (колишня ОПЗЖ)
  12. Сергій Ларін (колишня ОПЗЖ)
  13. Сергій Льовочкін (колишня ОПЗЖ)
  14. Михайло Макаренко (колишня ОПЗЖ)
  15. Григорій Мамка (колишня ОПЗЖ)
  16. Суто Мамоян (колишня ОПЗЖ)
  17. Михайло Папієв (колишня ОПЗЖ)
  18. Олександр Пузанов (колишня ОПЗЖ)
  19. Микола Скорик (колишня ОПЗЖ)
  20. Григорій Суркіс (колишня ОПЗЖ)
  21. Віктор Чорний (колишня ОПЗЖ)
  22. Анатолій Бурміч (група «Відновлення України»)
  23. Анатолій Гунько (група «Відновлення України»)
  24. Артем Дмитрук (група «Відновлення України»)
  25. Сергій Лукашев (група «Відновлення України»)
  26. Володимир Мороз (група «Відновлення України»)
  27. Євгеній Шевченко (група «Відновлення України»)
  28. Євген Яковенко (група «Відновлення України»)
  29. Вікторія Гриб (позафракційна).

Утримались під час голосування четверо депутатів: Степан Чернявський («Слуга народу»), Гекоргій Мазурашу («Слуга народу»), Роман Каптєлов («Слуга народу») та Олег Воронько (група «Відновлення України).

У самого Олексія Гончаренка (ЄС) виник збій із карткою під час голосування. Така ж ситуація спіткала й Мар’яну Безуглу («Слуга народу»), нардепку зі Львова Наталю Піпу («Голос») та Сергія Іонушаса («Слуга народу». Всі вони подали заяви про зарахування своїх голосів.

Всі інші фракції, «Європейська солідарність», «Голос», «Батьківщина», голосували за заборону російської церкви в Україні.

Нагадаємо, 20 серпня Верховна Рада нарешті ухвалила в другому читанні законопроєкт про заборону діяльності російської церкви в Україні та релігійних організацій, пов’язаних із РФ.

Тепер громади УПЦ МП мають 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з російською православною церквою. Якщо цього не станеться, спеціальна комісія звертатиметься до суду щодо заборони їхньої діяльності.

Нещодавно президент Володимир Зеленський обговорював із представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій «зміцнення духовної незалежності» України. Члени ВРЦіРО підтримали таку політику й заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних із Росією.

Додамо, що згідно з соцопитуванням, яке проводив КМІС у травні-червні 2023 року, дві третини українців (66%) виступають за те, аби заборонити діяльність Української православної церкви, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Ярослав Железняк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *