ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні нарешті заборонили російську церкву

Наталя Дуляба

|

У вівторок, 20 серпня, Верховна Рада врешті спромоглась заборонити діяльність Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП). Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Йдеться про допрацьований законопроєкт №8371 «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій», який забороняє діяльність на території України релігійних організацій, зокрема пов’язаних із Росією.

«За» у другому читанні проголосували 265 народних депутатів. При цьому проти голосували депутати від «Платформи за життя та мир» (колишня ОПЗЖ), групи «Відновлення України» (частина – теж колишні представники ОПЗЖ).

Крім того, проти проголосували четверо «Слуг народу», троє утримались і ще 15 нардепів від президентської фракції не голосували.

Як додав Ярослав Железняк, закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування.

Винятком є один пункт, згідно з яким  громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з російською православною церквою.

Детальніше про сам закон

Як додає Укрінформ, жодне положення закону не можна тлумачити як обмеження свободи сповідування релігії або переконань, права на дотримання релігійної практики і ритуальних обрядів.

Водночас на території України заборонили діяльність іноземних релігійних організацій, які знаходяться в державі, яка визнана такою, що здійснила або здійснює збройну агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України, а також яка прямо або опосередковано (в тому числі через публічні виступи керівників або інших органів управління) підтримують збройну агресію проти України.

«Зважаючи на те, що Російська православна церква є ідеологічним продовженням режиму держави-агресора, співучасницею воєнних злочинів та злочинів проти людяності, що вчиняються від імені Російської Федерації та ідеології “русского міра”, діяльність в Україні Російської православної церкви заборонена», – йдеться у тексті закону.

Відтак діяльність релігійних організацій, афілійованих з іноземною релігійною організацією, діяльність якої в Україні заборонена, має бути припинена.

Відносини, зв’язки, комунікації релігійних організацій, у тому числі релігійних громад, інших юридичних осіб з іноземними релігійними організаціями, діяльність яких в Україні заборонена, теж не допускаються.

Закон визначає, що релігійна організація, яка діє в Україні, не може мати керівний центр (управління) в Російській Федерації.

Також тепер створять комісію, яка має бути незалежною від виконавчої влади і яка буде проводити дослідження наявності зв’язків, афіліації з Москвою або дослідження стосовно фактів розповсюдження ідеології «русского міра».

При розгляді можуть використовуватися висновки релігієзнавчої експертизи, інформація інших центральних органів виконавчої влади, дані публічних електронних реєстрів, а також інформація, отримана від фізичних та/або юридичних осіб, з медіа та інших відкритих джерел.

Надалі результати експертизи буде вивчати Державна служба з етнополітики та свободи совісті, яка при наявності порушень буде виносити припис.

Релігійній організації на виконання вимог припису, розірвання зв’язків з РФ, даватимуть 2 місяці з урахуванням адмінпроцедури оскарження. Якщо цього не буде зроблено вчасно, ДЕСС звертатиметься до суду.

Передісторія

Законопроєкт  про заборону релігійних організацій, пов’язаних із російською православною церквою (РПЦ), у першому читанні Верховна Рада ухвалила ще в жовтні 2023 року.

Тоді документ передбачав, що спеціальний орган має проводити релігієзнавчі експертизи, аби виявляти релігійні організації, вплив на які здійснюють із Росії. Зрештою законопроєкт відправили на доопрацювання, і в серпні цьогоріч профільний парламентський комітет остаточно схвалив усі правки.

Додамо, що згідно з соцопитуванням, яке проводив КМІС у травні-червні 2023 року, дві третини українців (66%) виступають за те, аби заборонити діяльність Української православної церкви, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом.

Нещодавно президент Володимир Зеленський обговорював із представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій «зміцнення духовної незалежності» України. Члени ВРЦіРО підтримали таку політику й заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних із Росією.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *