ОСТАННІ НОВИНИ

Україна дійсно може вступити у Євросоюз до 2030 року, – посол ЄС

Маркіян Рой

|

Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова вважає реалістичним прогноз, що Україна може вступити до Євросоюзу до кінця десятиліття.  Про це вона розповіла в інтерв’ю Європейській правді.

Посол зазначила, що Україна своєю ініціативністю у прагненні вступити до ЄС, починаючи із заявки в перші дні повномасштабної війни, «зламала матрицю», і досить швидкі темпи – порівняно з тим, як бувало в інших країн-кандидатів, – можуть зберігатися і далі.

«Я вже говорила в інтерв’ю раніше і повторюся: вважаю, що мета, яку поставив президент Мішель – вступ України до ЄС до кінця цього десятиліття, – є реалістичною», – сказала Катаріна Матернова.

На ремарку «ЄвроПравди» про 2030 рік вона повторила, що вважає це реалістичним терміном.

«Але вступ до ЄС – і це необхідно усвідомити – це не тільки технічний процес переговорів про членство, який сам по собі потребує часу. А це також політична ратифікація в усіх країнах-членах, тому що вступ нового члена означає зміну договору ЄС. Тому він має бути ратифікований у тому форматі, якого вимагає кожна з країн Євросоюзу. А це завжди забирає певний час. Так, під час розширення 2004 року це зайняло десь півтора року», – додала посол.

Нагадаємо, цьогоріч 25 червня ЄС офіційно розпочав переговори з Україною щодо вступу.

Україна офіційно стала кандидатом у члени Євросоюзу у червні 2022 року. До початку переговорів про вступ країна мала виконати сім умов, серед них, зокрема, були судова реформа, ухвалення законів про медіа та про нацменшини.

В Офісі президента, говорячи про європейську інтеграцію України, кажуть, що наступні п’ять років є «вікном можливостей».

Тим часом деякі політики у Польщі вже заявили, що Україна не стане членом ЄС без вирішення «Волинського питання».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *