ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС офіційно почав переговори про вступ України та Молдови

Маркіян Рой

|

Європейський Союз офіційно розпочав переговори з Україною та Молдовою про вступ. Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

«Це дуже хороша новина для народу України, Молдови та всього Європейського Союзу. Шлях попереду буде складним, але сповненим можливостей. Бажаємо вдалого початку переговорів!», – написала вона.

За словами президентки Єврокомісії, народи України та Молдови продемонстрували «непохитну відданість» приєднанню до Євросоюзу. Обидві країни почали масштабні реформи, однак Україну та Молдову досі чекає «суворий та вимогливий» шлях.

Вона зазначила, що переговори для вступу потрібні, щоб підготувати країну до членства в ЄС, а тому вони не можуть бути «короткими шляхами».

Як повідомляв Львівський портал, 14 червня постійні представники держав-членів ЄС принципово схвалили переговорні рамки для переговорів про вступ України, а також Молдови.

Це означає, що 25 червня, як і планувалось, відбудеться міжурядова конференція, що дасть офіційний старт переговорам про вступ України та Молдови в ЄС.

Угорщина на рівні постійних представників блокувала ухвалення рішення, говорячи про «недостатній прогрес, зроблений Україною щодо національних меншин». Але після запевнень, що її вимоги будуть присутні в переговорних рамках, країна зняла вето.

Ще 7 червня Єврокомісія заявила, що надала позитивну усну оцінку щодо прогресу євроінтеграційних реформ України та Молдови, викладених у листопадовому звіті про розширення ЄС.

Україна офіційно стала кандидатом у члени Євросоюзу у червні 2022 року. До початку переговорів про вступ Україна мала виконати сім умов, серед них, зокрема, – судова реформа, ухвалення законів про медіа та про нацменшини.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *