ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський про далекобійність: Треба знайти ключ до однієї країни, тоді інші підтягнуться

Наталя Дуляба

|

Президент Володимир Зеленський заявив, що працює зі світовими лідерами над дозволом на далекобійні удари по території РФ і сподівається підсумувати результат цих перемовин із президентом США Джо Байденом на сесії Генасамблеї ООН у вересні. Про це він сказав в інтерв’ю італійським журналістам, яке транслювали 7 вересня, повідомляє Українська правда.

Президент зазначив, що під час зустрічі з прем’єркою Італії Джорджією Мелоні обговорював постачання Україні системи SAMP-T, і ця система «буде в Україні».

«Ми говоримо і працюємо, щоб наблизити цей день, він дуже наближається. Це позитив», – сказав Зеленський.

Він також зазначив, що обговорював із Мелоні «далекобійну справедливість для України, і Італія є однією з тих країн, на які ми розраховуємо».

«Я зараз працював в цілому над цим проєктом. Тому я зустрічався з [міністром оборони США Ллойдом] Остіном, зустрічався з міністром оборони Німеччини [Борисом] Пісторіусом, з [канцлером Німеччини Олафом] Шольцом, розмовляв у ніч, коли їхав, з [президентом Франції Емманюелем] Макроном. І ось зустрівся з Джорджією Мелоні.

Якщо ситуація в країні дозволятиме мені виїхати в вересні на Генасамблею, будемо підсумовувати результат всіх цих зустрічей вже з президентом [США Джо] Байденом. Дуже сподіваюсь на результат», – відзначив український лідер.

Зеленський визнав, що серед західних партнерів «поки що немає консенсусу» щодо використання далекобійної зброї по території РФ.

«Я пам’ятаю, як я працював над використанням відповідної зброї по території тимчасово окупованого Криму. Тоді також не було консенсусу. Але важливо знайти ключ хоча б до однієї країни, і тоді інші можуть підтягнутися. Розраховуємо на це», – додав він.

Як повідомляв Львівський портал, 6 вересня пройшло 24 засідання у форматі «Рамштайн» на однойменній авіабазі у Німеччині. На ньому був вперше присутній президент Володимир Зеленський.

Він закликав партнерів надати обіцяні раніше системи ППО, пришвидшити поставки зброї і врешті дозволити бити по військових цілях на території Росії. Також глава держави наголошував на важливості інвестицій, аби Україна могла виробляти більше власної зброї.

Після «Рамштайну» український президент вирушив до Італії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *