ОСТАННІ НОВИНИ

Більше ППО, F-16 і дозвіл бити по Росії: Зеленський вперше взяв участь у «Рамштайні»

Наталя Дуляба

|

Президент України Володимир Зеленський вперше взяв участь у засіданні в форматі «Рамштайн» у Німеччині, під час якого закликав партнерів надати обіцяні раніше системи ППО, пришвидшити поставки зброї та врешті дозволити бити по військових цілях на території Росії. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі президента.

«Ви всі знаєте, що ми діємо з мінімумом озброєння. Так, ми вдячні за кожен пакет підтримки, який надаєте Україні ви, ваші країни. Але нам потрібно більше зброї, щоб вигнати російські війська з нашої землі, особливо в Донецькій області.

Тут, у Рамштайні, є багато людей, які є справжніми воїнами. І кожен з вас розуміє, наскільки важливо для солдата знати, що фронт тримається не лише на вірності солдата своїй країні та присязі, але й на достатньому забезпеченні зброєю. Саме тому важливо, щоб кожен пакет допомоги, який оголошується, оперативно потрапляв на поле бою – без жодних зволікань. Від цього залежить перебіг бойових дій на Донеччині. Якщо Путін не матиме успіхів там, він не матиме успіхів ніде й ні в чому», – сказав Володимир Зеленський.

Він подякував за рішення на саміті НАТО у Вашингтоні посилити українську протиповітряну оборону і зауважив, що певну кількість систем ППО Україна вже отримала. Проте, за словами президента, все ще «значна кількість» систем ППО досі не надійшла.

«Це те, про що було домовлено, і це те, що не було виконано в повному обсязі. У світі достатньо систем протиповітряної оборони для того, щоб російський терор не мав результатів. Я закликаю вас бути більш активними в цій роботі з нами щодо протиповітряної оборони», – наголосив український лідер.

Глава держави додав, що українські пілоти вже збивають на літаках F-16 ракети й безпілотники. Ці винищувачі, за словами Зеленського, «дуже ефективні», але наразі їх є мало.

Володимир Зеленський також вкотре закликав західних партнерів дозволити Україні бити далекобійними ракетами по військових цілях на території Росії. При цьому він відзначив дефіцит тих ракет, якими Україна атакує ворожі об’єкти на окупованих територіях.

«Я радий, що тут представлені США, Велика Британія, Франція, Італія. Я хочу сказати це відкрито, щоб не було жодних спекуляцій. Завдяки нашій спільній відвазі ми здійснили дуже важливі операції, зокрема в Криму. Ці операції дозволили нам повернути безпеку в Чорне море і наш експорт продовольства.

Зараз ми чуємо, що ваша політика щодо далекобійності не змінилася, але ми бачимо зміни щодо ракет ATACMS, Storm Shadow і SCALP – дефіцит ракет і співпраці. І це стосується навіть нашої території, яку окупувала Росія, включно з Кримом. Ми вважаємо такі кроки помилковими. Ми повинні мати цей далекобійний потенціал не тільки щодо окупованої території України, а й щодо російської території, щоб Росія була вмотивована шукати миру», – підкреслив президент України.

Як повідомляв Львівський портал, 6 вересня проходить 24 засідання у форматі «Рамштайн» на однойменній авіабазі у Німеччині. На ньому міністри оборони та військові посадовці з близько 50 країн обговорюють допомогу для України та її координацію.

У зустрічі бере участь новий командувач Групи сприяння безпеці України (SAG-U) генерал-лейтенант Кертіс А. Баззард, який був призначений на цю посаду 5 серпня 2024 року.

Вперше на заході присутній і сам президент Володимир Зеленський.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ОПУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *