ОСТАННІ НОВИНИ

Попри мораторій: мерія погодила нове будівництво житла на Під Голоском

Наталя Дуляба

|

Незважаючи на ухвалений мораторій, у Львівській міській раді дозволили звести новий житловий комплекс у проблемному мікрорайоні Під Голоском в обмін на комунальний дитсадок. Будувати новий ЖК буде фірма, що є новим власником землі, яку раніше мерія безкоштовно віддала пов’язаному з депутатами кооперативу. Про це повідомляє Львівський портал.

За даними пресслужби мерії Львова, йдеться про житловий комплекс із підземним паркінгом та дитячим садком, який потім передадуть у комунальну власність міста. Будуватиме нове житло ТзОВ «Лінтер – Пласт».

Саме це підприємство є одним із нових власників 22 га землі на Під Голоском, які Львівська міськрада безкоштовно віддала членам садового кооперативу, пов’язаного з депутатами-забудовниками.

Сам садочок розрахований на 120 місць, його обіцяють будувати паралельно з будинками.

«Ми отримали гарантійний лист про те, що цей дошкільний навчальний заклад після завершення будівництва передадуть у комунальну власність міста. Відповідно, він буде безкоштовним для мешканців Під Голоско. Також важливо, що цей забудовник бере на себе зобов’язання опустити в землю електричні високовольтні мережі, які розташовані поряд. І ця територія в майбутньому буде якісною зеленою зоною, що синхронізовано з новим планом зонування, який розробляється по Під Голоском», – запевнив заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач.

Зазначимо, ще у 2020 році виконком Львівської міськради запровадив мораторій на видачу містобудівних умов та обмежень на нове будівництво на Під Голоском. Причиною цьому був будівельний хаос і проблеми з інфраструктурою мікрорайону.

Втім у мерії зараз знову вирішили забути про існування такого мораторію.

«До розгляду пропонуємо рішення про відхилення від мораторію, щоб дати дозвіл і на будівництво дитсадка, і паралельно на будівництво житлових будинків», – розповіла очільниця робочої групи щодо мікрорайону Під Голоском Наталія Алєксєєва.

За її словами, мешканцям мікрорайону презентували наміри щодо такого будівництва. Львів’янка, що брала участь в обговореннях, зазначила, що якщо обіцянок забудовник дотримається, то таке рішення для місцевих жителів є прийнятним.

«Питання досить жваво і довго обговорювалось і між мешканцями, і в робочій групі, і з чиновниками, і з забудовником. Ми дійшли компромісного рішення, що цей заклад має бути комунальним, тобто ми отримали таку обіцянку і просимо, щоб місто доклало максимальних зусиль, щоб спостерігати за процесом як усе буде відбуватись. Тобто мають будуватись будинки і паралельно має рости дошкільний навчальний заклад. Хочемо, щоб місто сприяло дотриманню гарантій, і в тому випадку, вважатимемо, що компроміс є вдалим і ми можемо рухатись далі з забудовником і містом вкупі», – сказала Тетяна Шевчик.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Лінтер – Пласт» існує з 2016 року і займається посередництвом у торгівлі паливом, рудами і металами.

Бенефіціарами підприємства є Андрій Криницький, Ірина Вітик та Андрій Угрин. Всі вони є безпосередньо пов’зані з будівельною компанією Auroom, а Андрій Криницький та Ірина Вітик – ще й з низкою її житлово-будівельних кооперативів.

Нагадаємо, незважаючи на введений мораторій, Львівська міська рада у 2023 році все-таки дозволила звести нове житло на Під Голоском в обмін на фінансування будівництва школи і садка. У січні 2024 року у мерії видали дозвіл на будівництво житлового комплексу із пільговими квартирами для військових, а в травні – на нові багатоповерхівки, бо частину квартир тут теж обіцяють військовослужбовцям.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Візуалізація забудовника

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *