ОСТАННІ НОВИНИ

Перехід церков Московського патріархату до ПЦУ на Львівщині хочуть завершити до кінця 2024 року

Наталя Дуляба

|

Юридичну процедуру переходу громад УПЦ Московського патріархату, які ще діють на Львівщині, хочуть завершити до кінця 2024 року. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської облради.

Наразі на Львівщині все ще існують 11 громад УПЦ МП. Це, за словами директорки департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОВА Ірини Гаврилюк, найменша кількість з-поміж усіх областей України.

«На Львівщині заплановано до кінця цього року здійснити остаточну перереєстрацію переходів релігійних громад з УПЦ (МП) до ПЦУ… З прийняттям закону, який вступить у дію 23 вересня, сподіваємось, що релігійні громади перейдуть або у підпорядкування ПЦУ або їх буде ліквідовано через 9 місяців у судовому порядку», – прокоментувала вона.

За офіційними даними, зареєстровані об’єднання УПЦ МП наразі діють у селах Присліп та Явора Турківської громади, селі Бистриця Дрогобицької громади, селі Віднів Куликівської громади, селі Старява Мостиської громади, а також у Жидачеві, Червонограді, Соснівці, Радехові, Стрию та у Львові.

Водночас на території Львівщини є й незареєстровані громади УПЦ МП, тобто вони існують поза українським законодавством. Серед таких – парафії Московського патріархату у Бродах та в селі Радич Турківської громади, де ще й будуть монастир.

«Проводяться розмови з активістами й керівниками релігійних громад. Ці люди не вбачають проблеми в тому, що є у підпорядкуванні московського патріархату, оскільки богослужіння проводяться українською мовою. Їм здається, що все гаразд. У новому законі введено поняття «русского міра», тож сподіваємося, що незабаром ці речі будуть названі своїми іменами», – зазначила Ірина Гаврилюк.

Загалом протягом 2022-2024 років 24 громади УПЦ МП на Львівщині перейшли до Православної церкви України. Ще 19 парафій Московського патріархату було ліквідовано.

Нагадаємо, 20 серпня Верховна Рада нарешті ухвалила в другому читанні законопроєкт про заборону діяльності російської церкви в Україні та релігійних організацій, пов’язаних із РФ. Хто з нардепів голосував проти, дивіться тут.

Тепер громади УПЦ МП мають 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з російською православною церквою. Якщо цього не станеться, спеціальна комісія звертатиметься до суду щодо заборони їхньої діяльності.

Закон про заборону російської церкви президент Володимир Зеленський вже підписав.

Незадовго до ухвалення закону глава держави обговорював із представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій «зміцнення духовної незалежності» України. Члени ВРЦіРО підтримали таку політику й заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних із Росією.

Додамо, що згідно з соцопитуванням, яке проводив КМІС у травні-червні 2023 року, дві третини українців (66%) виступають за те, аби заборонити діяльність Української православної церкви, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *