ОСТАННІ НОВИНИ

Скільки призових заробили українські спортсмени за медалі на Олімпіаді-2024

Олег Дерев'янко

|

За медалі на Олімпіаді-2024 у Парижі українські спортсмени отримали призові 1,67 мільйона доларів. Найбільшу суму заробила Ольга Харлан. Про це повідомляє Суспільне Спорт.

Раніше голова Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт зазначив, що розмір суми призових для золотої медалі у порівнянні з Токіо-2020 не змінився – 125 тисяч доларів. Водночас виплати за «срібло» та «бронзу» виросли – з 80 тисяч до 100 тисяч доларів та з 55 тисяч до 80 тисяч доларів відповідно.

За підсумками Олімпіади у Парижі Україна має три «золота» – командне у фехтуванні (Харлан, Комащук, Кравацька, Бакастова), з легкої атлетики у стрибках у висоту (Магучіх), з боксу у вазі до 80 кг (Хижняк). Вони отримають по 125 тисяч доларів.

По 100 тисяч доларів за срібло мають отримати Парвіз Насібов (греко-римська боротьба), Людмила Лузан та Анастасія Рибачок (обидві — веслування), Ірина Коляденко (вільна боротьба), Сергій Куліш (стрільба), Ілля Ковтун (спортивна гімнастика).

По 80 тисяч доларів призових за бронзу отримають Жан Беленюк (греко-римська боротьба), Ірина Геращенко (стрибки у висоту), Михайло Кохан (метання молота).

Таким чином українські спортсмени отримають 1,67 млн доларів призових.

Крім того, додаткові 100 тисяч доларів може отримати олімпійський чемпіон з боксу Олександр Хижняк від Міжнародної боксерської асоціації (IBA). При цьому IBA втратила статус федерації, яку визнає МОК.

Фехтувальниця Харлан, крім командної золотої медалі, також здобула й бронзову одиночну, що дозволяє їй довести суму своїх призових до 205 тисяч доларів.

Легкоатлетка Ярослава Магучіх отримає ще 50 тисяч доларів, адже міжнародна федерація легкої атлетики (World Athletics) першою у світі запровадила призові за виграш на Олімпіаді.

Нагадаємо, що Україна посідає 22 місце у медальній таблиці на Олімпіаді. Загалом атлеткам та атлетам удалося здобути 12 медалей.

Відразу три медалі є з легкої атлетики: «золото» взяла Ярослава Магучіх за стрибки у висоту, «бронзу» – Ірина Геращенко. Також бронзову медаль отримав Михайло Кохан у метанні молота.

Золоту медаль Україна отримала у жіночому командному фехтуванні на шаблях), срібну виборов Сергій Куліш (стрільба з гвинтівки у трьох положеннях на дистанції 50 метрів) та бронзову – Ольга Харлан (фехтування на шаблях, особистий турнір).

Також срібним призером Олімпіади став гімнаст Ілля Ковтун у вправах на паралельних брусах.

8 серпня боксер Олександр Хижняк став олімпійським чемпіоном та приніс Україні третє золото в Парижі, а український борець Насібов став віцечемпіоном Олімпіади.

Того ж дня бронзову медаль здобув борець герко-римського стилю Жан Беленюк у категорії до 87 кг.

Українські веслувальниці Людмила Лузан та Анастасія Рибачок здобули срібну медаль у каное-двійці на дистанції 500 метрів.

Ірина Коляденко принесла Україні «срібло» у вільній боротьбі у ваговій категорії до 62 кг.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *