ОСТАННІ НОВИНИ

У львівський «Охматдит» потрапила 5-річна дівчинка зі сторонніми предметами у піхві

Наталя Дуляба

|

У Львові медики витягнули з піхви 5-річної дівчинки сторонні предмети, серед них були зубочистка, деталь від іграшки, гілочка з дерева. Про це Львівському порталу повідомили в «Охматдиті».

5-річну дівчинку більше місяця турбували кров’янисті виділення з піхви. Спершу мама дитини звернулась у поліклініку до дитячого гінеколога. Передчасного статевого дозрівання він не діагностував, тому призначив лікування від гострого вульвіту (запалення слизової оболонки зовнішніх статевих органів).

Втім стан дівчинки не покращувався, тож мама пішла з дитиною до дитячого гінеколога у приватну клініку. Там встановили такий же діагноз, тож дитину продовжили лікувати ще три тижні.

Проте динаміка лікування була негативною, а також з’явились ще й нові симптоми: неприємний запах, який посилювався і не проходив після миття. Зміна препаратів результату теж не давала, тож лікарка порадила зробити дівчинці кольпоскопію – сучасний метод огляду піхви та шийки матки під мікроскопом. Так мама дитини звернулась в «Охматдит».

Під час огляду гінекологиня дитячого та підліткового віку запідозрила, що у піхві 5-річної дівчинки є сторонні речі. Лікарі намагались знайти підхід до дитини та розпитати деталі, однак дівчинка на питання не відповідала.

Зрештою команда лікарів у складі хірургів та гінеколога вирішила провести діагностичну процедуру, вагіноскопію, та видалити ці сторонні тіла. Під час втручання у піхві дівчинки виявили частину зубочистки, шматок вати, деталь від іграшки, шматок паперу та гілочку з дерева.

«Виходить, що дівчинка систематично щось запихала собі у піхву. Ймовірно, це трапилось, коли вона знайомилась зі своїми статевими органами. Наслідки після такого випадку вже є, під час вагіноскопії ми візуалізували, що слизова оболонки піхви дуже пошкоджена, вкрита множинними дрібними виразками. Власне, ті ерозії і кровили. Частинка зубочистки у деяких місцях теж пошкодила піхву. Відтак зараз триває процес лікування, адже слизова має відновитись. Ми локалізували запальний процес та лікуємо», – розповіла гінекологиня Наталія Козак.

Лікарі кажуть, що з часом слизова відновиться. У подальшому із дитиною буде працювати також психолог, аби таки випадок більше не повторився.

«Що важливо, дівчинка не скаржилась на біль. Однак при таких ерозіях біль точно був, адже піхва добре іннервується. Тобто її це боліло, але вона не наважувалась розповідати про це нікому», – додала гінекологиня.

Лікарі кажуть, що якби втручання не вдалось провести вчасно, то наслідки могли б бути ще гіршими через можливе утворення пролежнів та перфорацій у піхві (дірка). Такі стани лікують вже хірургічно.

«Запальний процес міг поширитись на внутрішні статеві органи, і як би відреагувала репродуктивна система на таке хронічне, тривале запалення у дорослому віці, ми можемо лиш здогадуватись», – відзначила Наталія Козак.

Тим часом лікарі закликають батьків пильно слідкувати за поведінкою своїх дітей, запитувати будь-які деталі та вчасно пояснювати усі аспекти сексуального виховання.

Фундамент сексуального виховання закладається у віці 3 років, коли дитина вже усвідомила свою приналежність до певної статі та проявляє зацікавленість і починає досліджувати свої геніталії (роздивлятися у дзеркало, торкатися тощо).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *