ОСТАННІ НОВИНИ

Україна витратила вже більше 1 млрд грн на дрони для армії

Наталя Дуляба

|

Державна «Агенція оборонних закупівель» законтрактувала безпілотників DJI Mavic на 1,1 млрд грн. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Міністерства оборони України.

Нещодавно «Агенція оборонних закупівель» уклала нові контракти на закупівлю 4200 комплексів DJI Mavic 3E з додатковою комплектацією.

Таким чином дотепер законтрактовано 8200 комплектів DJI Mavic (7200 DJI Mavic 3E та 1000 DJI Mavic 3T). Їхня загальна вартість – 1,1 млрд грн.

«У сучасній війні дрони стали незамінним елементом боротьби. Вони посилюють нашу обороноздатність, підвищуючи ефективність військових операцій. Тому закупівлі безпілотників – одне з головних завдань Міноборони. Наші військові мають бути забезпечені вчасно всім необхідним, щоб мати здатність реагувати на будь-які загрози з боку ворога», – прокоментував заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

За результатами аукціонів на Prozorro середня ціна на один безпілотний комплекс склала:

  • DJI Mavic 3E з трьома додатковими акумуляторами та зарядним пристроєм – 126,3 тис. грн;
  • DJI Mavic 3T з трьома додатковими акумуляторами та зарядним пристроєм – 194,2 тис. грн.

«Лише на цих закупівлях нам вдалося заощадити понад 65 млн грн від очікуваної вартості. І це за умов, що ми працюємо за принципом післяплати, щоб максимально убезпечити постачання. Для нас це можливість закупити для військових ще більше дронів, які мають критично важливе значення на фронті», – зауважила директорка «Агенції оборонних закупівель» Марина Безрукова.

Крім того, станом на 20 травня успішно пройшли аукціони на додаткові 4000 БПаК DJI Mavic 3E та 1500 DJI Mavic 3T. Найближчим часом Агенція оборонних закупівель має підписати контракти.

Нагадаємо, ще в березні Головком ЗСУ Олександр Сирський заявив, що основною зброєю на фронті стають ударні безпілотники і, відповідно, засоби радіоелектронної боротьби, які дозволяють із ними боротись. Тому шанс на перемогу матиме той, хто першим здобуде перевагу.

Саме цю сферу військових технологій український генерал називає своїм пріоритетом.

У структурі ЗСУ навіть створили окремий рід сил для безпілотників

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *