ОСТАННІ НОВИНИ

Парламент Естонії ухвалив закон про використання російських активів на користь України

Олег Дерев'янко

|

Парламент Естонії ухвалив закон, який дозволяє використовувати заморожені міжнародними санкціями російські активи для компенсації збитків, завданих Україні війною. Про це повідомляє hromadske з посиланням на естонське видання Postimees.

За словами голови Конституційного комітету Хендріка Йоханнеса Терраса, створення правового регулювання використання заморожених активів є складним завданням, над яким працює низка країн-союзників та міжнародних організацій, і Естонія відіграє тут роль першопрохідця.

«Росія є державою-агресором, і компенсація за завдані нею збитки не може бути покладена на Україну та її союзників. Росія відповідальна за завдання шкоди, і вона повинна понести цю відповідальність», – сказав очільник Конституційного комітету.

Терраса зауважив, щоб забезпечити відповідальність для компенсації збитків, завданих російською агресією в Україні, можуть бути використані активи, уже заморожені в межах міжнародних санкцій, якими їхні власники не можуть користуватися чи розпоряджатися.

Голова комітету додав, що вони вже понад пів року детально розглядають питання створення такої норми з різними сторонами, включно з іноземними експертами.

Ініційований естонським урядом закон створює внутрішньодержавний механізм притягнення держави-агресора до фінансової відповідальності за шкоду, заподіяну «найбільш серйозними» порушеннями міжнародного права.

Зокрема, він дозволить використовувати активи фізичних та юридичних осіб, які сприяли незаконним діям росії, заморожені у межах санкцій, як «авансовий платіж для відшкодування збитків, що їх росія заборгувала Україні».

Напередодні другого читання Конституційний комітет вніс правку до законопроєкту, згідно з якою рішення про використання активів ухвалюватиме Міністерство закордонних справ в адміністративному порядку. У початковій редакції використання майна вимагало б дозволу адміністративного суду.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *