ОСТАННІ НОВИНИ

Уряд дозволив націоналізувати «Сенс Банк»

Наталя Дуляба

|

На засіданні 21 липня Кабінет Міністрів прийняв постанову, яка передбачає націоналізацію «Сенс Банку», відомого донедавна як «Альфа Банк». Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі уряду.

Йдеться про постанову №739 «Про участь держави у виведенні системно важливого банку з ринку». Нею Міністерству фінансів дозволили націоналізувати АТ «Сенс Банк», адже на власників його левової частки, Міхаіла Фрідмана та Петра Авена, ввели міжнародні санкції.

Націоналізація «Сенс Банку», як кажуть у Кабміні, дозволить забезпечити подальшу стабільну роботу фінустанови, захистить інтереси вкладників й інших кредиторів та запобігти негативним наслідкам на фінансовому ринку.

Згідно з документом Мінфін викупляє у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб акції «Сенс Банку» у повному обсязі за 1 грн.

«Націоналізація АТ «Сенс Банк» не вплине на виконання банком своїх зобов’язань перед вкладниками та клієнтами. Органом управління корпоративними правами за акціями АТ «Сенс Банк», що належать державі, визначено Міністерство фінансів України», – вказано у повідомленні.

Саму процедуру націоналізації банку, у тому числі призначення нового керівництва, обіцяють провести найближчим часом.

Наразі в «Сенс Банку» діятиме тимчасова адміністрація. Напередодні у Нацбанку пояснювали: під час тимчасової адміністрації сервіси для фізосіб працюватимуть у звичайному режимі і без додаткових обмежень з боку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Також без обмежень прийматимуться платежі юридичних осіб.

Водночас в уряді додають, що після закінчення дії воєнного стану Мінфін залучить інвесторів для продажу «Сенс Банку».

Нагадаємо, власниками прямої істотної участі АТ «Сенс Банк» є ABH Ukraine Limited (Кіпр) та ABH Holdings S.A. (Люксембург), власниками опосередкованої істотної участі – громадянин РФ та Ізраїлю Михайло Фрідман, громадянин РФ та Латвії Пьотр Авен, громадянин РФ Андрій Косогов.

Через зв’язок із режимом РФ на Фрідмана та Авена ввели санкції в Європейському Союзі, Великобританії, Канаді, Швейцарії, Австралії, Новій Зеландії. Таким чином активи олігархів заблоковані.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *