ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’ян кличуть на виставку «Знайти Романа Шухевича»

Наталя Дуляба

|

5 березня, у день загибелі головнокомандувача УПА, у Львові презентували виставку «Знайти Романа Шухевича». Її можна безкоштовно оглянути до 30 червня у музеї «Тюрма на Лонцького». Про це Львівському порталу повідомили організатори.

Виставку про Романа Шухевича представили на руїнах знищеного росіянами музею на Білогорщі. Саме в цій садибі 74 роки тому, 5 березня 1950 року, генерал-хорунжий прийняв свій останній бій.

Виставку «Знайти Романа Шухевича» розробив Центр досліджень визвольного руху. Вона не лише розповідає про діяльність головного командира УПА, а й руйнує міфи про генерала Шухевича та розповідає унікальну й досі невідому історію його життя.

Після презентації виставку перенесли у музей окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (вул. Степана Бандери, 1). Тут вона триватиме до 30 червня, тобто до дня народження Романа Шухевича. Вхід на виставку – вільний.

На виставці «Знайти Романа Шухевича» кожен зможе дізнатися:

  • яким чином дід Романа Шухевича долучився до створення «Тіней забутих предків»;
  • як квартирант Шухевичів Євген Коновалець вплинув на малого Ромка та за що на майбутнього генерала скаржилися в польській школі;
  • за яких обставин у 19 років Шухевич вчинив перший атентат (замах на вбивство);
  • чому опинився у в’язниці і як вона допомогла Роману Шухевичу стати бізнесменом у сфері реклами;
  • яким він був командиром і коли за ним полювало сім сотень чекістів;
  • як склалася доля дружини та дітей Шухевича після його смерті;
  • чому ніхто не знає місце поховання головного командира УПА й навіщо частину його справи спалили у вже незалежній Україні.

«Виставка “Знайти Шухевича” – це розповідь про Головного командира УПА зрозумілими словами. – каже авторка книги “Роман Шухевич. Життя легенди” Олеся Ісаюк. – Вона для тих, хто хоче знати більше про історію боротьби України проти Росії, але не знає, з чого почати».

«Шухевич вмів обʼєднувати, – зауважує народний депутат України, історик Володимир В’ятрович. – Саме він із розрізнених повстанських груп зробив справжню армію з єдиними командуванням. Шухевич і нині має обʼєднати, тепер – довкола відновлення його музею, зруйнованого росіянами. Маємо відкласти вбік всі політичні суперечки і спільно зробити так, аби якнайшвидше відкрити відновлений музей. Аби сюди знову приходили тисячі людей. Аби повернути Шухевича в стрій для нинішньої боротьби з Росією».

Додамо, що виставку «Знайти Романа Шухевича» створили за підтримки Українського культурного фонду на основі матеріалів книги наукової співробітниці Центру досліджень визвольного руху докторки Олесі Ісаюк «Роман Шухевич. Життя легенди» (Наш Формат, 2023). Креативні рішення та дизайн – Василина Думан, Юстина Могитич.

Передісторія

У ніч на 1 січня російські окупанти атакували Львівщину «Шахедами». Уламки збитого дрона впали на музей-садибу Романа Шухевича, який розташований у Львові та Білогорщі. Музей вщент згорів.

Внаслідок удару у музеї знищено 16 експонатів, які входили до Музейного фонду України. Кількасот інших експонатів вдалося зберегти, адже їх вивезли ще на початку повномасштабного вторгнення РФ.

Невдовзі після атаки Львівська міська рада заявила, що проведе Всеукраїнський архітектурний конкурс на кращий проєкт із відбудови знищеного на Білогорщі музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича. Сам конкурс оголосили 27 лютого, переможця мають обрати у травні.

6 лютого донька Романа Шухевича Марія Трильовська-Шухевич виступила на сесії Львівської облради і закликала відбудувати знищений Росією музей, не чекаючи кінця війни.

Депутати зі свого боку вирішили розробити концепцію відбудови музею Романа Шухевича, вжити заходів для його збереження і напрацювати план розвитку.

Водночас депутати Львівської міськради також виступили з закликом не відкладати відбудову музею і якнайшвидше відновити його у первинному вигляді.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *