ОСТАННІ НОВИНИ

Ліквідація чотирьох судів обійшлась платникам податків у 320 млн грн. Процес ще триває

Андрій Котенський

|

Україна витратила понад 70 млн грн на ліквідаційні комісії, які за шість років не спромоглися закрити чотири суди. Ще 250 мільйонів гривень коштів платників податків пішло на зарплати суддів, які не здійснили з того час жодного правосуддя. Про це йдеться у новому розслідуванні NGL.media.

Процедури ліквідації трьох вищих спеціалізованих судів – Вищого господарського суду України, Вищого адміністративного суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, а також Верховного Суду України – неабияк затягнулися.

Процес ліквідації цих судів стартував ще у 2017-2018 рр., але досі не завершений. Це означає, що вже шість років ці суди не працюють, проте держава продовжує витрачати на них сотні мільйонів гривень. Окрім суддів, які за цей час отримали майже 250 млн грн, не здійснюючи жодного правосуддя, держава платить зарплати і членам ліквідаційних комісій, які мали б провести процедуру закриття – як правило, це працівники апарату тих же судів.

Загалом за шість років 55 працівників ВГСУ, ВАСУ, ВССУ і ВСУ були членами ліквідкомісій, і їхні зарплати уже обійшлися платникам податків у понад 70 млн грн.

NGL.media дослідили, хто ці люди і чому їм платять за цю марну, на нашу думку, роботу.

Навіщо взагалі ліквідовують вищі суди?

У 2016 році в Україні стартувала реформа судової системи. Тоді Верховна Рада внесла зміни до Конституції щодо правосуддя та ухвалила закон «Про судоустрій і статус суддів», які передбачали передачу повноважень трьох вищих спеціалізованих судів новому Верховному Суду, створеному замість Верховного Суду України. Відповідно, ВГСУ, ВАСУ, ВССУ і ВСУ підлягали ліквідації. Процес ліквідації вищих спеціалізованих судів розпочато наприкінці 2017 року, а Верховного Суду України трохи пізніше – у середині 2018-го.

Разом з цим Державна судова адміністрація України утворила ліквідаційні комісії, до яких перейшли усі повноваження з управління судами. Саме ці комісії відповідають за процедуру ліквідації. Вони готують юридичні особи судів до припинення, зокрема, стягують заборгованості з дебіторів, розбираються з кредиторами, розраховуються з працівниками, інвентаризують майно та передають правонаступнику – Верховному Суду.

Перші ліквідкомісії усіх чотирьох судів налічували загалом 49 членів: від дев’яти до 17 осіб у кожній. Усі вони були штатними працівниками апарату цих судів. Головою ліквідаторів ВСУ та ВССУ призначили тодішнього виконуючого обов’язки керівника апарату обох судів Валентина Сердюка, ліквідаторів ВГСУ очолила начальниця управління фінансового забезпечення та бюджетного планування, головна бухгалтерка цього суду Любов Соловйова, а ВАСУ – керівник його апарату Олександр Шевченко.

Більше подробиць за посиланням – «Ліквідатори бюджету».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *