ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині зростає рівень захворюваності на рак

Олег Дерев’янко

|

На Львівщині впродовж минулого року взяли на облік 7975 нових пацієнтів з онкологічними захворюваннями. Рівень захворюваності на рак у 2023 році зріс на 11%. Всього на обліку перебуває майже 80 тисяч хворих. Про це повідомляє Департамент охорони здоров’я Львівської обласної військової адмінітрації.

За даними відомства, у Львівській області в 2023 році на облік взяли 7975 первинних пацієнтів з онкологічними захворюваннями. З них, 46,1% були діагностовані із захворюванням на І-ІІ стадіях. Недугу вже на ІІІ стадії захворювання виявили у 1401 людини – 17,6%. Найскладнішу стадію захворювання  – IV (із метастазами у інших органах), діагностували у 1530 осіб – 19,2%. Крім того 155 випадків перебувають на стадії «in situ» (вогнище онкології знайдене і воно не поширюється, – ред. ). А 1365 хворих ще не мають встановленої стадії розвитку хвороби.

«Рак – це захворювання, через яке ми зазнаємо найбільших втрат. Та коли рак виявляють у ранніх стадіях, з ним можливо вдало боротися та вилікувати. Наразі ми спостерігаємо негативні тенденції на рівні держави, а Рада національної безпеки і оборони України визначила, що ця проблема є питанням національної безпеки», – повідомила в.о. директора Департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

У 1426 людей із 7975-ти злоякісні новоутворення були виявлені під час профілактичних медичних оглядів. Водночас зареєстровано 1948 випадків занедбаних стадій захворювання.

Протягом 2023 року найчастіше виявляли рак шкіри, рак грудної залози, рак простати та рак легень. Найвища смертність (до року з моменту виявлення) через злоякісні новоутворення у печінці, підшлунковій залозі, легенях, стравоході та шлунка.

«У межах нової стратегії, яку представили РНБО, ми починаємо комплекс заходів, у яких задіють всю медичну службу для допомоги у ранньому виявленні, скринінгу та лікуванні. Зараз онкологічний центр забезпечили повним комплексом сучасних, інноваційних методик для лікування онкології у будь-якій стадії», – зазначив в.о.генерального директора Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Олег Дуда.

Згідно з прогнозами ВООЗ, до 2030 року кількість пацієнтів з онкологічними захворюваннями може зрости на 77%.

«Є такі хвороби як вірусний гепатит В чи С, які можуть призводити раку печінки. Вчасно діагностований та пролікований вірусний гепатит значно знижують ризик розвитку раку печінки, а саме гепатоцелюлярної карциноми (ГЦК) – злоякісного новоутворення, яке формується у печінці. За даними ВООЗ, ГЦК – третя найпоширеніша причина смертності від раку в усьому світі – це 830 000 випадків щорічно», – розповіла директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко.

Додатково, вакцинація проти вірусного гепатиту В є важливою для запобігання онкопатології. Національні рекомендації країн Євроспільноти та інших розвинених країн визначають пацієнтів з онкопатологією як пріоритетну групу для вакцинації.

Медики закликають уважно ставитись до свого здоров’я і здоров’я своїх дітей. А також чекають на профілактичних медоглядах, які часто допомагають діагностувати різні недуги у ранніх стадіях.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *