ОСТАННІ НОВИНИ

Родина Гринкевича незаконно збудувала у Львові розкішний маєток

Ольга Денисяка

|

Родина бізнесмена Ігоря Гринкевича збудувала у Львові розкішний маєток на 600 квадратів без жодних документів. Про це йдеться у розслідуванні hromadske та повідомленні Львівської міської ради.

31 січня hromadske оприлюднило розслідування про майно Гринкевичів. Журналісти виявили на ділянці дружини бізнесмена Світлани Гринкевич та ділянках поруч розкішний маєток, якого не існує в реєстрах.

На матір Світлани Гринкевич, Ірину Федак, у кадастровому реєстрі оформлені три ділянки довкола. Загальна площа зареєстрованої землі — 19 соток.

Після публікації розслідування у Львівській міській раді повідомили, що виявили низку інших порушень, коли приїхали на обстеження території.

«Басейн там, де мали би бути сади. Особняк, що своїм подвір’ям заліз на землі природо-заповідного фонду. Захоплення двох комунальних ділянок та самовільна дорога через ліс. І, звичайно, без жодного дозволу. Ну, від структур ЛМР точно. Так родина Гринкевичів розбудовувалася у Львові. Про віллу-самобуд фактично посеред лісу ми дізналися із запиту від журналістів. Зрештою, і не дивно. Щодо оформлення чи оренди землі, як і стосовно дозволів на спорудження будинку власники до Львівської міської ради не звертались. Все самі, своїми силами, так би мовити», – розповів Любомир Зубач.

У департаменті містобудування перевірили документи, а посадовці управління держконтролю за використанням землі виїхали з обстеженням на місце.

Йдеться про район вулиці Тракт Глинянський, вулиці Лодія – Наступальна. Це колишні землі садового товариства Споживче товариство «Пролісок», які були передані в приватну власність ще 1998 року.

«Це фактично у лісі і до цих ділянок нема міської дороги. Туди можна потрапити хіба через подвір’я сусідів і то не на авто, або ж через ліс. Очевидно, щоб збудувати цілу віллу на сотні квадратних метрів, потрібен був заїзд для будівельної техніки. І саме для цього, так виглядає, просто посеред лісу прорубали дорогу. Отож, на одному з фото – план-схема ділянок щодо будови, яка нас цікавить. Ділянки 1, 2, 3, 4 – у власності Світлани Гринкевич та Ірини Федак – дружини та тещі Ігоря Гринкевича. Будинок збудовано на ділянці 2 площею 9,5 соток землі, але він там трохи не помістився і зайняв частину ділянки 3. У порядних господарів біля будинку має бути басейн. Він розташувався на ділянці 4. І через свої габарити попередньо заліз на ділянку 5. А вона – комунальної власності. Але це питання ще потребує додаткового вивчення геодезистів. У будівельних реєстрах – жодних будівельних паспортів чи дозволів на будівництво. Наша міська інспекція нічого точно не видавала, але і не знайшла, щоб видавав Київ», – повідомив Любомир Зубач.

Зазначається, що три з чотирьох ділянок у власності родини Гринкевичів з 2019 року, тільки одну, під номером 2, вони придбали вже під час війни, у серпні 2022-го. Теперішнє цільове призначення ділянок 1 і 2 дозволяє будувати будинок.

«Але є питання до того, як воно було змінено, адже до ділянки елементарно нема жодних під’їздів для пожежної чи швидкої, як того вимагають державні будівельні норми. Ділянки 3 і 4 – призначені під колективне садівництво і ніхто цього не змінював, тобто будувати на них точно не можна, але там уже залили чимало бетону – очевидно, під такий собі «невеличкий» басейн із джакузі. Ділянка 6 на план-схемі позначена зеленим кольором. Орієнтовно 21 сотка – це все захоплені державні землі ДП «Львівський Лісгосп». Тобто це ліс і землі природно-заповідного фонду, на якому не можна нічого робити, тим паче рубати дерева, щоб поставити огорожу чи прокласти дорогу. Але саме це зробила родина Гринкевичів. До слова, захоплення земель державної власності – це кримінальна відповідальність. Ділянка 5 і 10 – це міські землі, їх ми умовно позначили червоним. Без жодних дозволів, зайняли і фактично користуються комунальною землею і на обох комунальних ділянках встановили металеві огорожі. За результатами обстеження нашої комісії держуправління контролю за землями, площа цих самовільно зайнятих земель – 0,28 га», – розповів Любомир Зубач.

Львівська міська рада вже скерувала листи в усі можливі інстанції, аби ті вжили заходів відповідно до своїх повноважень. Це, зокрема, Держгеокадастр, Державна екоінспекція та Нацполіція, а також Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства та Філія «Львівського лісового господарства» ДCГП «Ліси України».

Передісторія

Львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича наприкінці 2023 року затримали на спробі підкупу одного з керівників слідчого управління ДБР. Бізнесмен пропонував 500 тис. доларів за зняття арешту з майна підконтрольних йому компаній, накладеного в рамках кримінального провадження.

Компанії Гринкевича є одним із найбільших постачальників Міноборони, розслідування щодо зловживань на закупівлях триває. За попередніми даними, сума збитків складає більше 1 млрд грн.

30 грудня 2023 року Гринкевичу обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення 429,4 млн грн застави.

Після скандалу Міністерство оборони вирішило розірвати укладені з Гринкевичем угоди, згодом –  ще й угоди на продукти харчування.

Голова Львівської ОВА відхрестився від скандалу з Гринкевичем, а Львівська облрада розірвала меморандум з благодійним фондом бізнесмена HOPE.UA.

Син львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича Роман стверджує, що діяльність його родини відбувалась в межах чинного законодавства, а сам скандал є замовним. Він також додав, що його родина не буде виправдовуватися, бо начебто «нема у чому», і зауважив, що тікати за кордон ніхто не планує.

11 січня стало відомо, що суд наклав арешт на майно Ігоря Гринкевича, підконтрольних йому компаній, а також на елітні авто членів родини бізнесмена.

17 січня Ігорю Гринкевичу оголосили нову підозру. Його, директорів підприємств та представника компанії (всього – 5 фігурантів) підозрюють у завданні державному бюджету України збитків майже на мільярд гривень.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *