ОСТАННІ НОВИНИ

На Стрийській завершують відбудову будинків, зруйнованих ракетним ударом Росії

Наталя Дуляба

|

Через пів року у Львові завершують відбудову зруйнованих ракетним ударом РФ житлових будинків №62, 64, 66, 68 на вул. Стрийській. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

З чотирьох будинків найбільше постраждав 64-ий. В нього було пряме влучання ракети, тому доводилось відновлювати усі перекриття та стіни, починаючи з першого поверху. Щоб зберегти автентичність, у будівлях встановили дерев’яні вікна, а на даху кладуть черепицю, яку спеціально замовляли за кордоном.

«Саме на цьому даху використовується черепиця типу «бобровий хвіст». Орієнтовно 3 кв м цього матеріалу потрібно, щоб облаштувати 1 кв м даху. Хлопці складають її наче мозаїку, трапецією: внизу площа звужується, а зверху – розширюється. Усе це для того, щоб повторити радіус даху і відновити його автентичність», – розповів директор ЛКП «Рембуд» Олег Поліщук.

Через значні руйнування 70% будинків №64 та №66 довелося будувати наново. Тут зробили залізобетонне перекриття з утепленням, яке слугує підсиленням старої кладки. Ретельно підбирали навіть цеглу в коминах. Будівельники зазначають, що при такій реконструкції було б простіше збудувати новий будинок.

Втім усі будинки відбудовують так, аби ззовні вони були такими ж, як і до ракетного удару рашистів, адже вони розташовані в історичного ареалі Львова. Загалом звідти більше 1000 тонн сміття. На відновлення пішло близько 450 кубометрів бетону, понад 100 тонн металу, 1300 м кв черепиці.

За словами заступника міського голови з містобудування Любомира Зубача, остаточно завершити перший етап робіт мають до середини лютого. Наступний етап передбачає відновлення фасадів, сходових кліток і мереж.

«Фінальна стадія – це внутрішні ремонти, які люди будуть робити собі в квартирах. Міська рада даватиме на це компенсацію. Має бути чітка угода та зобов’язання, що гроші будуть витрачені на ремонт згідно з визначеним стандартом, адже це пам’ятка архітектури. Не хочеться забігати наперед, але до початку опалювального сезону хотілося б завершити весь комплекс робіт», – сказав Любомир Зубач.

Окрім іншого, в дворі будинків збираються облаштувати громадський простір.

Нагадаємо, 6 липня 2023 року відбувся наймасштабніший обстріл Львова, внаслідок якого 10 людей загинули, ще 48 отримали травми. Загалом тієї ночі на вул. Стрийській російські ракети пошкодили 17 будинків, а загалом у місті – ще чотири навчальні заклади й електропідстанцію.

Це була найбільша атака на цивільну інфраструктуру від початку повномасштабного вторгнення.

Мешканці найбільш пошкоджених чотирьох будинків на вул. Стрийській отримують з міського бюджету компенсацію на оренду житла.

Додамо, що у Львові затвердили програму ліквідації наслідків ракетних ударів РФ, на 2023-2024 роки. На її фінансування передбачили 100 млн грн.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Роман Балук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *