ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ оголосила Фрідмана у розшук

Маркіян Рой

|

Служба безпеки України оголосила в розшук російського олігарха Михайла Фрідмана як особу, що ховається від органів досудового розслідування. Про це свідчить інформація на сайті Міністерства внутрішніх справ.

Згідно з повідомленням, Михайла Фрідмана розшукують через звинувачення за статтею «Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України».

Вказана дата зникнення олігарха – 10 жовтня 2023 року. Служба безпеки України оголосила Фрідману про підозру 5 вересня 2023 року.

Що відомо про Фрідмана

59-річний Міхаіл Фрідман є уродженцем Львова і засновником відомого джазового фестивалю у Львові.

В Україні російський олігарх донедавна активно вів бізнес. Він є співвласником IDS Group Ukraine – «дочки» міжнародної групи IDS Borjomi International, що входить до «Альфа-груп» (води «Моршинська» та «Миргородська», експорт «Боржомі»).

До «Альфа-груп» входить й мережа банків «Альфа Банк», які після повномасштабного вторгнення РФ перейменували на «Сенс Банк». Ребрендинг не допоміг, бо цей банк уряд 21 липня дозволив націоналізувати.

Також Фрідману належить частка мобільного оператора «Київстар».

Російський Forbes оцінював статки Міхаіла Фрідмана у 15,5 млрд доларів. Також його вважають 11 найбагатшою людиною у Великій Британії.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну Фрідман засудив. Влітку 2022 року стало відомо, що він хоче отримати українське громадянство, перереєструвати свої основні активи до України і таким чином спробувати обійти міжнародні санкції.

У липні цьогоріч Україна ввела санкції проти Міхаіла Фрідмана, його бізнес-партнерів та ще низки осіб.

Через зв’язок із режимом РФ на Фрідмана ввели санкції в Європейському Союзі, Великобританії, Канаді, Швейцарії, Австралії, Новій Зеландії, а також у США. Таким чином активи олігарха заблоковані.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *