ОСТАННІ НОВИНИ

Російському олігарху Фрідману оголосили підозру. Деталі

Наталя Дуляба

|

Російському олігарху зі львівськими коренями Міхаілу Фрідману заочно оголосили підозру у фінансуванні агресії РФ проти України. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

Підозру Фрідману оголосили за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, вчинені групою осіб за попередньою змовою).

За даними слідства, з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Михайло Фрідман «влив» близько 2 млрд рублів у декілька військових заводів країни-агресора.

Серед них – Тульський патронний завод, який виробляє набої, а також Уральський оптико-механічний завод імені Яламова, де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків та вертольотів РФ.

Для фінансування загарбницьких «проєктів» Кремля олігарх використовує активи підконтрольного йому російського фінансово-інвестиційного консорціуму «Альфа-Груп».

«Також він задіяв власні бізнесові ресурси для масового розповсюдження сухпайків, одягу та іншої продукції під торговим знаком «Армия России», яку постачають окупантам на передову. Разом з цим Фрідман організував збір матеріально-технічної допомоги для потреб окупаційних угруповань РФ, які воюють в Україні», – кажуть в СБУ.

Крім того, страхові компанії Фрідмана взяли на себе страхування військової техніки, а також життя і здоров’я російських загарбників на фронті.

Також російський олігарх забезпечив співпрацю власного телекомунікаційного підприємства з ФСБ, що дозволило йому провести підконтрольний спецслужбі РФ мобільний зв’язок в тимчасово окупованих регіонах України.

Санкція статті, за якою Фрідману заочно оголосили підозру, передбачає до 8 років тюрми з конфіскацією майна. Зараз він переховується за кордоном.

Як відомо, напередодні журналіст Української правди Михайло Ткач розшукав олігарха Фрідмана, який є під  британськими санкціями, у Лондоні. Той відмовився відповідати на питання, чи вважає Путіна воєнним злочинцем, аргументуючи це тим, що юристи йому не радять давати інтерв’ю.

У липні видання The New York Times писало, що влада Великої Британії видала підсанкційним російським олігархам щонайменше 82 ліцензії «на особисті витрати» – до $1 млн на рік, які росіяни витрачають на «базові потреби»: шоферів, кухарів і покоївок. Фрідман був одним із таких олігархів, коментувати це він теж не захотів.

Міхаіл Фрідман (посередині) на Alfa Jazz Fest із Андрієм Садовим у 2013 році

Що відомо про Фрідмана

59-річний Міхаіл Фрідман є уродженцем Львова і засновником відомого джазового фестивалю у Львові.

В Україні російський олігарх донедавна активно вів бізнес. Він є співвласником IDS Group Ukraine – «дочки» міжнародної групи IDS Borjomi International, що входить до «Альфа-груп» (води «Моршинська» та «Миргородська», експорт «Боржомі»).

До «Альфа-груп» входить й мережа банків «Альфа Банк», які після повномасштабного вторгнення РФ перейменували на «Сенс Банк». Ребрендинг не допоміг, бо цей банк уряд 21 липня дозволив націоналізувати.

Також Фрідману належить частка мобільного оператора «Київстар».

Російський Forbes оцінював статки Міхаіла Фрідмана у 15,5 млрд доларів. Також його вважають 11 найбагатшою людиною у Великій Британії.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну Фрідман засудив. Влітку 2022 року стало відомо, що він хоче отримати українське громадянство, перереєструвати свої основні активи до України і таким чином спробувати обійти міжнародні санкції.

У липні цьогоріч Україна ввела санкції проти Міхаіла Фрідмана, його бізнес-партнерів та ще низки осіб.

Через зв’язок із режимом РФ на Фрідмана ввели санкції в Європейському Союзі, Великобританії, Канаді, Швейцарії, Австралії, Новій Зеландії, а також у США. Таким чином активи олігарха заблоковані.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *