ОСТАННІ НОВИНИ

Польські перевізники анонсували нові протести на ПП «Ягодин – Дорогуськ»

Маркіян Рой

|

Польські протестувальники 18 грудня відновлять блокаду пункту пропуску «Ягодин – Дорогуськ» на кордоні з Україною. Цього разу вона може тривати до 8 березня. Про це пише польське видання RMF24, передає hromadske.

Про плани продовжувати блокаду до 8 березня виданню повідомив один із лідерів протесту Павел Озигала.

Зараз на кордоні в черзі перебувають понад 2 тисячі українських вантажівок. Оскільки за добу через пункт пропуску «Ягодин – Дорогуськ» можуть проїхати приблизно 650 вантажівок на добу, то під час майбутнього протесту черга зросте вдвічі, ніж під час попереднього, пише RMF24.

Що відомо про блокаду на кордоні з Польщею

Польські перевізники почали блокувати проїзду вантажівок через польсько-український кордон із 6 листопада. Вони вимагають повернення дозволів для українських водіїв, вилучення польських машин із електронної черги, а також випускати з території України порожні польські вантажівки поза чергою.

Також польські перевізники не лише необґрунтовано блокують пункти перетину на кордоні з Україною, а й всупереч обіцянкам блокують цистерни з паливом та гуманітарну допомогу допомогу Україні.

Профільна єврокомісарка з транспорту Адіна Велян звинуватила польську владу у недостатній ініціативності щодо владнання ситуації на україно-польському кордоні та «дотриманням там закону», а також пригрозила санкціями для Польщі.

1 грудня стало відомо, що Міністерство відновлення України і Міністерство інфраструктури Польщі спільно напрацьовують заходи для розблокування кордону. Першим пунктом з переліку заходів є відкриття пункту пропуску «Угринів- Долгобичув» для проїзду порожніх вантажівок. Це дозволить якомога швидше зняти блокаду та налагодити безперебійний транспортний рух через кордон.

Унаслідок блокування українсько-польського кордону експорт через ці пункти пропуску знизився на 40%, а держбюджет України втратив 9,3 млрд грн через недонадходження митних платежів.

Додамо, Україна і Європейський союз підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом 29 червня 2022 року. Її початковий термін дії складав один рік з можливістю продовження. Згодом дію угоди продовжили до кінця червня 2024 року.

За даними Мінінфраструктури, після підписання Угоди кількість перевізників, які перетинали кордон в напрямку ЄС, у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року збільшилася на 53%, кількість перетинів – на 43%.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *