ОСТАННІ НОВИНИ

«Зламана» вантажівка в Дорогуську, яку поставили польські страйкарі, не блокує рух на кордоні

Ольга Денисяка

|

Вантажівку, якою польські перевізники хотіли знову заблокували пункт пропуску «Ягодин – Дорогуськ», об’їжджають іншою дорогою. Про це заявив заступник глави Мінінфраструктури Сергій Деркач, передає hromadske.

Він розповів, що польські страйкарі не зраділи новині про розблокування руху вантажівок через пункт пропуску «Ягодин – Дорогуськ», який почав повноцінну роботу 11 грудня. Рішення про відкриття цього пункту ухвалив очільник місцевої влади в Дорогуську.

Ввечері того ж дня польські перевізники спробували знову заблокувати пункт пропуску. Так, на дорозі з польського боку стоїть вантажівка з причепом, яка нібито зламалася. Утім, Деркач зазначив, що зараз поліція намагається прибрати її зі шляху, а машини об’їжджають її іншою дорогою. За його словами, заторів у русі через цей пункт поки що немає.

Деркач повідомив, що вже понад 100 машин проїхало через пункт пропуску «Ягодин — Дорогуськ» як на в’їзд, так і на виїзд з України. Зараз уряд працює над тим, щоб розблокувати інші три пункти.

Що відомо про блокаду на кордоні з Польщею

Польські перевізники почали блокувати проїзду вантажівок через польсько-український кордон із 6 листопада. Вони вимагають повернення дозволів для українських водіїв, вилучення польських машин із електронної черги, а також випускати з території України порожні польські вантажівки поза чергою.

Також польські перевізники не лише необґрунтовано блокують пункти перетину на кордоні з Україною, а й всупереч обіцянкам блокують цистерни з паливом та гуманітарну допомогу допомогу Україні.

Профільна єврокомісарка з транспорту Адіна Велян звинуватила польську владу у недостатній ініціативності щодо владнання ситуації на україно-польському кордоні та «дотриманням там закону», а також пригрозила санкціями для Польщі.

1 грудня стало відомо, що Міністерство відновлення України і Міністерство інфраструктури Польщі спільно напрацьовують заходи для розблокування кордону. Першим пунктом з переліку заходів є відкриття пункту пропуску «Угринів- Долгобичув» для проїзду порожніх вантажівок. Це дозволить якомога швидше зняти блокаду та налагодити безперебійний транспортний рух через кордон.

Унаслідок блокування українсько-польського кордону експорт через ці пункти пропуску знизився на 40%, а держбюджет України втратив 9,3 млрд грн через недонадходження митних платежів.

Додамо, Україна і Європейський союз підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом 29 червня 2022 року. Її початковий термін дії складав один рік з можливістю продовження. Згодом дію угоди продовжили до кінця червня 2024 року.

За даними Мінінфраструктури, після підписання Угоди кількість перевізників, які перетинали кордон в напрямку ЄС, у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року збільшилася на 53%, кількість перетинів – на 43%.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *