ОСТАННІ НОВИНИ

«Ягодин–Дорогуськ» розблоковано. На черзі «Рава-Руська – Гребенне»?

Андрій Котенський

|

Пункт пропуску на українсько-польському кордоні «Ягодин–Дорогуськ» розблокували після того, як протестувальники поставили на дорогу вантажівку. Про це на підсумковій зустрічі команди Мінвідновлення України з головами дипмісій та громадськістю повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач, повідомляє Українська правда.

«Вчора він запрацював, але протестувальники поставили вантажівку для того, щоб блокувати дорогу. Зараз вантажівку вже прибрали, там нормальний рух», – зазначив Деркач.

Він пояснив, що рішення про розблокування ухвалила місцева влада Польщі з огляду на порушення з боку протестувальників щодо блокування руху гуманітарних та небезпечних вантажів.

Також чиновник додав, що у Мінвідновлення сподіваються на позитивне рішення щодо пункту «Рава-Руська – Гребенне», адже там присутні аналогічні порушення.

Як відомо, польські страйкарі не зраділи новині про розблокування руху вантажівок через пункт пропуску «Ягодин – Дорогуськ», який почав повноцінну роботу 11 грудня. Рішення про відкриття цього пункту ухвалив очільник місцевої влади в Дорогуську.

Ввечері того ж дня польські перевізники спробували знову заблокувати пункт пропуску. Так, на дорозі з польського боку стоїть вантажівка з причепом, яка нібито зламалася. Утім, Деркач зазначив, що зараз поліція намагається прибрати її зі шляху, а машини об’їжджають її іншою дорогою. За його словами, заторів у русі через цей пункт поки що немає.

Деркач повідомив, що вже понад 100 машин проїхало через пункт пропуску «Ягодин — Дорогуськ» як на в’їзд, так і на виїзд з України. Зараз уряд працює над тим, щоб розблокувати інші три пункти.

Що відомо про блокаду на кордоні з Польщею

Польські перевізники почали блокувати проїзду вантажівок через польсько-український кордон із 6 листопада. Вони вимагають повернення дозволів для українських водіїв, вилучення польських машин із електронної черги, а також випускати з території України порожні польські вантажівки поза чергою.

Також польські перевізники не лише необґрунтовано блокують пункти перетину на кордоні з Україною, а й всупереч обіцянкам блокують цистерни з паливом та гуманітарну допомогу допомогу Україні.

Профільна єврокомісарка з транспорту Адіна Велян звинуватила польську владу у недостатній ініціативності щодо владнання ситуації на україно-польському кордоні та «дотриманням там закону», а також пригрозила санкціями для Польщі.

1 грудня стало відомо, що Міністерство відновлення України і Міністерство інфраструктури Польщі спільно напрацьовують заходи для розблокування кордону. Першим пунктом з переліку заходів є відкриття пункту пропуску «Угринів- Долгобичув» для проїзду порожніх вантажівок. Це дозволить якомога швидше зняти блокаду та налагодити безперебійний транспортний рух через кордон.

Унаслідок блокування українсько-польського кордону експорт через ці пункти пропуску знизився на 40%, а держбюджет України втратив 9,3 млрд грн через недонадходження митних платежів.

Додамо, Україна і Європейський союз підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом 29 червня 2022 року. Її початковий термін дії складав один рік з можливістю продовження. Згодом дію угоди продовжили до кінця червня 2024 року.

За даними Мінінфраструктури, після підписання Угоди кількість перевізників, які перетинали кордон в напрямку ЄС, у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року збільшилася на 53%, кількість перетинів – на 43%.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *