ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні назвали офіційну цифру викрадених росіянами українських дітей

Андрій Котенський

|

Наразі офіційно підтверджено депортацію до Росії понад 19,5 тисячі українських дітей. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час міжнародної конференції з прав людини «Свобода або страх», повідомляє УП. Життя.

За його словами, РФ кожного дня продовжує депортувати «все нові й нові групи» дітей з України.

Якщо Україна щодня повертатиме по одній вивезеній росіянами дитині, то процес займе понад 50 років.

«Є цифра у понад 19 540 офіційно підтверджених депортованих українських дітей. Якщо ми будемо повертати одну дитину кожного дня, то нам треба 55 років», – сказав Лубінець.

Він додав, що українська влада має багато ініціатив щодо повернення українських дітей.

«Та, на жаль, ми не маємо дуже багато інструментів, як нам повернути всіх українських депортованих дітей. Але ми шукаємо все нові інструментарії для цього», – сказав Лубінець.

Нагадаємо, що уповноважена президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук повідомляла, що кількість викрадених рашистами українських дітей може сягати 200-300 тисяч. Точна кількість наразі невідома, бо багато населених пунктів досі в окупації.

6 грудня до України з Росії та тимчасово окупованих територій повернули вісім дітей віком від 8 до 18 років.

Як відомо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна як підозрюваного у незаконній депортації дітей з України. Це означає, що за межами Росії, у 123 країнах МКС, його мають заарештувати та передати до суду.

Разом із Путіним у справі проходить уповноважена з прав дитини РФ Марія Львова-Бєлова. Міжнародний кримінальний суд також видав ордер на її арешт.

Згодом після оголошення цього рішення, заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медведєв пригрозив ракетним ударом по Міжнародному кримінальному суду в Гаазі.

Також повідомлялося, що колаборантка з Донецька за 7 млн грн допомогла окупантам вивезти 1000 українських дітей.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *