ОСТАННІ НОВИНИ

Реальна кількість депортованих до РФ дітей може сягати 300 тис., – Герасимчук

Анастасія Диняк

|

Радниця-уповноважена президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук розповіла, що Україні вдалося повернути 373 дитини, яких депортували росіяни, однак кількість викрадених дітей може сягати 200-300 тисяч. Про це пише Інтерфакс-Україна.

Так, за даними Герасимчук, станом на 19 червня Україна повернула 373 дитини, депортованих у Росію. Наразі є точна інформація про незаконне вивезення 19 499 дітей, однак реальна кількість може сягати 200-300 тисяч.

«За нашими ж підрахунками, може йтися про 200-300 тисяч дітей, яких вони могли використовувати. Чому ми не можемо назвати точну цифру? По-перше, території окуповані. Точної інформації про те, що сталося з дітьми, немає. Тільки після деокупації населеного пункту ми можемо мати точні відомості – чи є там сім’я з тією чи іншою дитиною. Якщо ні, ми починаємо шукати», – зазначила посадовиця.

Вона також додала, що пошуки дитини продовжуються після того, як верифікація цієї інформації проходить через МВС, Нацполіцію, СБУ, Офіс Генерального прокурора. Після детальної перевірки відомості потрапляють до реєстру Національного інформаційного бюро.

«Таким чином, що стосується 19499 дітей – є персональні дані по кожному, ми розуміємо, хто ці діти і звідки їх викрали. Однак це не означає, що ми знаємо, де ця дитина», – пояснила Герасимчук.

Вона наголосила, що «на сьогодні єдиного механізму повернення українських дітей не існує». РФ не визнає цих дітей утримуваними, затриманими, депортованими або примусово переміщеними, називаючи це «евакуацією».

«В нас немає російських дітей. Ми нікого з них не затримували, нікого не евакуювали. Тобто, у нас немає кого на кого міняти. Росіяни повинні просто негайно повернути дітей. І тут крапка… Відповідно, ці 373 дитини також були повернуті не шляхом переговорів. З російського боку жодних узгоджень або організованих груп не було жодного разу. Усе це зараз відбувається в “ручному режимі”. Тому це відбувається так повільно», – підсумувала радниця-уповноважена.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *