ОСТАННІ НОВИНИ

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна

Наталя Дуляба

|

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна як підозрюваного у незаконній депортації дітей з України. Про це повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін.

Відтепер російський диктатор Владімір Путін офіційно має статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину – незаконної депортації та переміщення українських дітей. Відтак Міжнародний кримінальний суд видав ордер на його арешт як підозрюваного у цій справі.

«Це означає, що за межами Росії Путіна мають заарештувати та передати до суду. А світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів. Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності. Це історичне рішення для України та всієї системи міжнародного права», – підкреслив Андрій Костін.

Крім Путіна, підозрюваною у справі про незаконну депортацію дітей з України є уповноважена з прав дитини РФ Марія Львова-Бєлова. Міжнародний кримінальний суд також видав ордер на її арешт.

Як додав Андрій Костін, Офіс генпрокурора України дотепер передав Міжнародному кримінальному суду понад 40 томів матеріалів, що стосуються незаконного вивезення в Росію українських дітей.

Наразі задокументовано депортацію в РФ понад 16 тисяч дітей з Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей. Втім реальна цифра може бути значно більшою. Повернути додому поки вдалося лише 308 дітей.

«Жодних сумнівів, це спланована політика РФ, спрямована на знищення України як держави та українців як нації. Викрадаючи наших дітей, Росія буквально краде наше майбутнє. Нам вдалося повернути додому 308 дітей. Маємо повернути їх всіх і засудити в українських та міжнародних судах кожного причетного до примусової депортації українських дітей, а також до інших воєнних злочинів, злочинів проти людяності, геноциду та найтяжчого міжнародного злочину – агресії», – наголосив генеральний прокурор України.

Зазначимо, що Владімір Путін, перебуваючи на посаді президента РФ, має функціональний імунітет від кримінального переслідування в іноземних судах.

Саме тому одне з ключових завдань створеного спецтрибуналу – здатність подолати посадові імунітети представників вищого керівництва Росії та притягнути їх до відповідальності.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *