ОСТАННІ НОВИНИ

На допомогу ЗСУ в бюджеті Львова-2024 закладуть 1 млрд грн

Наталя Дуляба

|

У бюджет Львівської громади на 2024 рік збираються закласти близько 1 млрд грн на допомогу Збройним Силам України. Про це 26 листопада повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

«У бюджеті на 2024 рік закумулюємо до 1 млрд грн на допомогу всім нашим військовим. Як ви знаєте, зараз 30 тисяч львів’ян є на передовій», – сказав він.

Ця сума є фактично на половину меншою, адже загалом у 2023 році на допомогу ЗСУ Львів планував витратити 2 млрд грн. Ці кошти місто витрачає на закупівлю авто, техніки та іншого обладнання, яке необхідне військовим.

Причиною зменшення обсягу бюджетної допомоги армії стало те, що Верховна Рада забрала від місцевих бюджетів «військовий» ПДФО (податок на доходи фізичних осіб). Із 1 жовтня 2023 року і до скасування/призупинення дії воєнного стану такі надходження йтимуть у державний бюджет України.

У 2024 році держбюджет має отримати 96,3 млрд грн «військового» ПДФО, всі ці кошти підуть виключно на сектор безпеки та оборони. Детальний розподіл видатків читайте за цим посиланням.

Сам бюджет Львова на 2024 рік ще не затвердили, днями у мерії проводили його публічне обговорення з громадськістю.

Нагадаємо, після суспільного обурення щодо багатомільйонних тендерів на ремонти доріг, стадіонів, закупівлю барабанів по всій Україні влітку Львівська міська рада обмежила фінансування не першочергових видатків із бюджету на час дії воєнного стану. Серед пріоритетів Львова тепер – допомога армії, відновлювальні роботи після російських атак, медзаклади, критична інфраструктура та завершення початих раніше проєктів.

Сам мер Андрій Садовий публічно пообіцяв, що «без дискусій» буде звільняти тих посадовців Львівської міськради, які вирішать проводити багатомільйонні тендери на непріоритетні проєкти під час повномасштабної війни.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *