ОСТАННІ НОВИНИ

Львів обмежив витрати з бюджету на час війни. Деталі

Наталя Дуляба

|

Під час дії воєнного стану у Львові обмежили фінансування не першочергових видатків із бюджету. Відповідне розпорядження 19 липня підписав міський голова Андрій Садовий, повідомляє пресслужба мерії.

Документ встановлює обмеження на непершочергові видатки Львівської громади під час дії воєнного стану. Натомість визначено пріоритетні напрямки, за якими відбуватиметься фінансування. Йдеться про:

  • підтримку Збройних Сил України та всіх Захисників України, національну безпеку і оборону та здійснення заходів правового режиму воєнного стану;
  • ліквідацію наслідків збройної агресії, проведення відновлювальних робіт на об’єктах міської інфраструктури;
  • заклади охорони здоров’я, що надають медичні послуги особам, постраждалим внаслідок збройної агресії;
  • об’єкти критичної інфраструктури, підготовку до опалювального сезону, підготовку об’єктів укриття, підготовку об’єктів освітніх закладів до навчального року;
  • забезпечення соціальними  послугами мешканців міста та  внутрішньо-переміщених осіб;
  • завершення вже розпочатих інфраструктурних об’єктів,  з метою уникнення руйнувань та запобігання виникнення критичної ситуації, виконання зобов’язань перед підрядниками за виконані роботи, надані послуги, поставлені товари;
  • інші видатки для забезпечення життєдіяльності міста.

Натисніть на зображення для збільшення

У мерії додають, що таку позицію узгодили зі всіма фракціями Львівської міської ради та комісією з питань фінансів та планування бюджету.

Зазначимо, останнім часом українці дедалі частіше висловлюють обурення з приводу нераціонального використання бюджетних коштів у містах під час війни.

Зокрема, громадяни вважають, що замість виділення десятків мільйонів гривень на, наприклад, ремонти стадіонів і дитмайданчиків, коштовну декомунізацію «Батьківщини-мати», закупівлю барабанів, всі ці гроші потрібно спрямовувати на допомогу армії.

Сам Андрій Садовий теж прокоментував це суспільне обурення, зазначивши, що поділяє його, але закликав українців «зберігати тверезий розум», бо міста мають теж продовжувати функціонувати.

«Один приклад: озеленення Личаківського району Львова. Закладена сума – 1 мільйон гривень. Як стривожені темою люди уявляють цю послугу: район бездумно витрачає гроші на зелені насадження, замість того, щоб купити дрони. Як це є в реальності: 350 тисяч з цієї суми вже витратили на зачистку аварійних дерев. Завдяки цьому під час останнього сильного буревію не було повалене жодне дерево, не постраждала жодна людина, не пошкоджено жодну машину. Решта 650 тисяч залишаться у резерві району, на випадок непередбачуваних обставин. Таких прикладів багато. Я не заохочую до бездумної трати бюджетних коштів. Ніколи в принципі, а під час війни особливо. Нікого не захищаю, а лише прошу підходити до цієї теми з розумом», – пояснив мер.

Наразі у бюджеті Львова закладено 600 млн грн на допомогу армії. До кінця 2023 року ця сума має збільшитись до 1 млрд грн. На що саме йдуть ці гроші, у мерії кажуть, що не можуть розголошувати. Цю інформацію знають лише військові.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *