ОСТАННІ НОВИНИ

Садовий грозиться звільняти посадовців за трату бюджетних грошей на некритичні цілі

Наталя Дуляба

|

Міський голова Львова Андрій Садовий обіцяє «без дискусій» звільняти тих посадовців Львівської міськради, які вирішать проводити багатомільйонні тендери на непріоритетні проєкти під час повномасштабної війни. Про це він сказав в інтерв’ю Zaxid.net 25 вересня.

«Жоден тендер, жодна закупівля, яка стосується витрат грошей на речі, які не є пріоритетами, не буде зроблена. Якщо хтось буде мати такий намір, буде звільнений з роботи автоматично і без дискусій», – підкреслив мер.

Ремонти вулиць, доріг і хідників під час великої війни Садовий вважає непріоритетними. Втім як виняток він називає облаштування безбар’єрного простору для осіб з інвалідністю, бо Львів, на думку мера, має показати приклад, що люди після травм на війні мають мати можливість вільно пересуватись. До таких робіт, вважає міський голова, можна залучати спонсорське фінансування.

Водночас журналіст пригадав нещодавню історію з тендером на 92 млн грн від ЛКП «Львівавтодор» на додаткові роботи на вул. Степана Бандери. На це принаймні частина львів’ян відреагувала обуренням. Зі свого боку Андрій Садовий теж запевнив, що місто не буде платити ці кошти до завершення війни, хоча роботи насправді вже виконані. Таким чином він публічно визнав, що з цього приводу мерія має домовленості з підрядником, турецькою компанією «Онур».

«Вони [Онур] ці роботи вже зробили давно і звернулися до міста: а ви можете якось загарантувати, що ми колись ті кошти отримаємо? Ми ж виконали роботи, є претензії? Ні, немає. І власне була проведена відповідна фінансова операція, щоби загарантувати це через тендерне законодавство. Але ніхто сьогодні ці кошти платити не буде: по-перше, їх нема, по-друге, морально ці кошти платити після нашої перемоги. Я розумію, що це може багатьом не подобатися, але це є наша принципова позиція: під час війни на першому місці є військові і допомога армії», – пояснив міський голова Львова.

На припущення ведучого, що такі усні домовленості з підрядником можуть містити певні корупційні ризики, Андрій Садовий ухилився від відповіді, але додав, що компанія «Онур» заробляє на «інших серйозних проєктах» у світі.

«Сьогодні вони [Онур] в Україні роблять велику-велику послугу. І за те, що вони у Львові виконували роботи, розуміючи, що їм не заплатять, велика їм честь і хвала», – резюмував мер.

Нагадаємо, після суспільного обурення щодо багатомільйонних тендерів на ремонти доріг, стадіонів, закупівлю барабанів по всій Україні наприкінці липня Львівська міська рада обмежила фінансування не першочергових видатків із бюджету на час дії воєнного стану. Серед пріоритетів Львова тепер – допомога армії, відновлювальні роботи після російських атак, медзаклади, критична інфраструктура та завершення початих раніше проєктів.

Загалом до кінця 2023 року на допомогу ЗСУ Львів планує витратити 2 млрд грн. Ці кошти місто витрачає на закупівлю авто, техніки та іншого обладнання, яке необхідне військовим.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *