ОСТАННІ НОВИНИ

Після скандалу в соборі святого Юра відновили реставрацію

Наталя Дуляба

|

Після скандалу з розкраданням бюджетних коштів у соборі святого Юра все ж відновили реставраційні роботи. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

В обласній адміністрації звітують: відновити реставраційні роботи пам’ятки вирішили на звернення голови курії Львівської Архієпархії УГКЦ Митрополита Львівського Ігоря Возьняка. Відповідний лист він на початку листопада скерував в управління капітального будівництва ЛОВА.

Першочерговою потребою, як кажуть посадовці, є відновлення центральних сходів «для зручності парафіян».

«На сьогодні потрібно здійснити основні роботи для того, аби реконструкція була проведена відповідно до проєкту. В пріоритеті – завершення сходів, які ведуть до собору, а також улаштування водостічної системи навколо всього комплексу», – розповів т.в.о. начальника управління капітального будівництва Роман Дуля.

За його словами, на ці та інші роботи в соборі Юра із бюджету Львівщини виділили 6 млн грн.

Реставраційні роботи в соборі святого Юра відбуваються у межах проєкту «Проєкт реставрації та реабілітації (ревалоризації) об’єктів комплексу пам’ятки архітектури Національного значення XVIII ст. ох. №376 Архикатедрального собору св. Юра в м. Львові (впорядкування території горішнього і долішнього подвір’їв, реставрація дзвіниці, брам та огорож, завершення реставрації Митрополичих палат, влаштування об’їзду північного і західного корпусів капітули), (інженерні мережі та благоустрій території) (коригування)». Він, як наголошують у ЛОВА, пройшов експертизу.

Зазначимо, у вересні Антимонопольний комітет викрив на змові дві фірми, які брали участь у тендері на реставрацію будівель собору святого Юра у Львові. Йдеться про підприємство «Турист» та «Будівельно-монтажне підприємство Євробуд».

Цей тендер ще у 2021 році оголосило управління капітального будівництва ЛОДА. Переможцем стало саме підприємство «Турист», із яким уклали договір на 10,66 млн грн.

У червні 2022 року правоохоронці викрили керівника підприємства «Турист» на привласнені більше 2 млн грн на реставрації собору святого Юра. Власником і директором фірми є 43-річний Володимир Смалюх зі Львова.

Нагадаємо, собор святого Юра розпочали реконструювати у 2018 році. Станом на жовтень 2021 року на об’єкті було виконано 30% робіт, тож для продовження реставрації Львівська обласна рада виділила 15 млн грн. Повністю завершити реконструкцію обіцяли у 2022 році.

Довідково:

Архикафедральний собор святого Юра – головний греко-католицький собор Львова і Львівської архиєпархії. На його території упродовж століть знаходилася резиденція митрополитів УГКЦ. З 1998 року собор разом із комплексом його будівель належить до Світової спадщини ЮНЕСКО.

До комплексу пам’ятки входять: бароковий собор (1745–1770) із дзвіницею (дзвін з 1341), рококова з класицистичними портиками митрополича палата (1761–1762), будинки капітули, тераси з двораменними сходами, ажурна огорожа довкола подвір’я храму із двома брамами в подвір’ї (1771) та мури, що довкола капітульних будинків і митрополичих садів (1772).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *