ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові стартує продаж транспортних карток ЛеоКарт. Де придбати

Андрій Котенський

|

Із середи, 15 листопада, у Львові стартує продаж загальних транспортних карток ЛеоКарт. У перший день розгортання роздрібної мережі придбати картки та поповнити їх баланс можна буде у 37 пунктах на основних зупинках громадського транспорту. Йдеться про 31 кіоск «Інтерпрес» та 6 терміналів EasyPay (ТзОВ «Ізі СОФТ»). Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Вже до кінця тижня перелік обіцяють доповнити ще 7 кіосками, а також розширити мережу пунктів продажу/поповнення транспортних карток.

«Кіоски, де здійснюватиметься продаж карток, будуть впізнаваними – вони мають наліпки ЛеоКарт. До кінця листопада таке маркування матимуть і термінали EasyPay», – зазначили у ЛКП «Львівавтодор».

Вартість звичайної ЛеоКарт складатиме 60 грн. Власник зможе поповнювати її на суму від 1 гривні в тих же пунктах продажу, а також і в додаткових. Крім того, з 25 листопада функція поповнення буде доступна онлайн – на сайті ЛКП «Львівавтодор».

Комісійний збір, незалежно від суми чи способу поповнення картки, з пасажира не стягуватиметься.

Перевірити залишок коштів на транспортній картці можна буде за допомогою валідатора у салоні транспортного засобу.

Із 11 грудня безготівкова оплата проїзду стане доступною на усіх міських маршрутах. Безготівково за проїзд можна буде оплатити банківською картою чи пристроєм з NFC та транспортною карткою ЛеоКарт. Також залишається можливість оплати готівкою у водія – але ця опція буде найдорожчою для пасажира.

Із впровадженням безготівкової оплати у громадському транспорті Львова планують підвищити вартість проїзду. Орієнтовні нові тарифи на проїзд у громадському транспорті Львова:

  • 13 грн за оплати «ЛеоКарт»;
  • 15 грн за оплати банківською карткою;
  • 20 грн за оплати готівкою водію.

З дня впровадження безготівкової оплати проїзду в усьому громадському транспорті право на пільговий проїзд надаватиметься виключно за умови наявності персоналізованої транспортної картки ЛеоКарт. Різні посвідчення, що зараз надають право на пільговий проїзд, у громадському транспорті Львова з 11 грудня вже не діятимуть. Тоді ж контролери розпочнуть здійснювати контроль за оплатою проїзду та штрафуватимуть пасажирів за безквитковий/незавалідований проїзд.

Відтак, пасажирам, які оплачують готівкою, нагадують про необхідність отримувати та зберігати паперовий квиток впродовж всієї поїздки, а власникам ЛеоКарт – про необхідність валідувати проїзд. Важливо: контролери перевірятимуть не наявність транспортної картки, а саме факт валідації.

Мешканців, які мають право на пільговий проїзд у міському транспорті та ще не оформили персоналізовану транспортну картку ЛеоКарт, закликають подавати документи для її виготовлення, попередньо здійснивши запис за номером телефону 0800-303-007.

Перелік кіосків ТзОВ «Інтерпрес», де можна буде купити/поповнити транспортну картку ЛеоКарт:

  1. вул. Володимира Великого, 111
  2. пл. Князя Ярослава Осмомисла
  3. вул. Личаківська, 2
  4. вул. Дністерська, 1
  5. вул. Городоцька, 67
  6. вул. І. Франка, 81 (Стрийський ринок)
  7. пл. Кропивницького, 9
  8. пл. Двірцева
  9. вул Городоцька,112 (Привокзальний ринок)
  10. вул Патона, 2
  11. вул. Володимира Великого, 59в (ЦУМ)
  12. вул. Любінська, 96
  13. вул. Чернівецька 9
  14. вул. Городоцька, 249
  15. вул. Княгині Ольги, 106
  16. вул. Панаса Мирного, 24
  17. просп. Червоної Калини, 102 (ринок «Народний)
  18. вул. Ряшівська-Городоцька, 309
  19. вул. Грінченка, 6б (кінцева зупинка тролейбусів №33)
  20. вул. Гетьмана І.Мазепи, 12
  21. вул. Сихівська, 28
  22. вул. Шота Руставелі, 2
  23. вул. Пасічна (кінцева зупинка трамваїв №2)
  24. вул. Городоцька-Смаль-Стоцького
  25. вул. Кульпaрківська, 95
  26. вул. Личаківська, 26
  27. вул. Виговського – вул. Любінська
  28. вул. Стрийська (перед в’їздом на автовокзал, ліворуч)
  29. просп. В’ячеслава Чорновола, 67
  30. вул. Джорджа Вашингтона, 5
  31. вул. Генерала Т. Чупринки – вул. І Горбачевського (зупинка трамваїв № 2)

Запрацюють до 17 листопада

  1. вул. Зернова
  2. вул. Наукова, 51
  3. вул. Гайдамацька, 9а
  4. вул. І. Миколайчука, 8 (лікарня святого Пантелеймона)
  5. вул. Личаківська, 189
  6. вул. Б. Хмельницького, 271
  7. вул. Липинського (навпроти будинку № 60).

Перелік терміналів EasyPay (ТзОВ «Ізі СОФТ»), де з 15 листопада можна буде купити/поповнити транспортну картку ЛеоКарт:

  1. вул. Коновальця, 109,
  2. вул. Шота Руставелі, 2,
  3. вул. І. Франка, 66,
  4. вул. П. Дорошенка, 1,
  5. пл. Соборна, 12,
  6. пл. Князя Ярослава Осмомисла, 2.

Варто додати, що безкоштовна пересадка наразі не діє.

Відомо, що єдиний електронний квиток – ЛеоКарт охоплює всі види громадського транспорту Львова (трамваї, тролейбуси, автобуси) та має давати можливість безкоштовної пересадки між цими видами транспорту упродовж 40 хвилин після зафіксованої оплати. У межах цього часового інтервалу ви можете зробити пересадку на інший транспортний засіб, не купуючи новий квиток (окрім паперового одноразового квитка, який не надаватиме можливості пересадки).

Попри безкоштовну пересадку на другий транспортний засіб, протягом 40 хвилин також необхідно валідувати проїзд. Цю функцію обіцяють впровадити у 2024 році.

Абонементи на проїзд у громадському транспорті також відтерміновані. Вони будуть доступні на наступному етапі, коли місто оплачуватиме перевізникам за транспортну роботу. Зараз же пасажир оплачує за проїзд перевізнику саме того маршруту, яким скористався.

Якщо у салоні не працюють валідатори?

У такому випадку пасажир має право не оплачувати за проїзд. Натомість водій, у разі виходу з ладу системи оплати проїзду чи її окремих компонентів, повинен продовжити рух за маршрутом до кінцевої зупинки та з’їхати з рейсу для ремонту обладнання.

Як відомо Львів взявся впроваджувати електронний квиток за досвідом Риги (Латвія), ще 6 квітня 2011 року. На сьогодні відомо, що електронний квиток у Львові вводить чесько-український консорціум компаній Mikroelektronika spol s r.o. та SoftServe Municipal Technologies LLC. За це фірми отримають майже за 11,6 млн євро.

Хоч е-квиток запроваджують поетапно, у мерії Львова щоразу називали чимало нових дедлайнів, коли він врешті запрацює. Однією з останніх дат була осінь 2021 року, але згодом вона вкотре змістилась на січень 2022-го.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *