ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові підвищать вартість проїзду у громадському транспорті 

Ольга Денисяка

|

Із впровадженням безготівкової оплати у громадському транспорті Львова можуть підвищити вартість проїзду. Про це 13 листопада на засіданні міської комісії транспорту, зв’язку та міської мобільності повідомив керівник департаменту мобільності та вуличної інфраструктури Олег Забарило.

З 11 грудня у громадському транспорті Львова має з’явитись безготівкова оплата проїзду. Розраховуватись пасажир зможе банківською картою і через пристрій NFC. Також оплатити проїзд можна транспортною карткою «ЛеоКарт», яку буде можливість придбати з 15 листопада. 

За словами Олега Забарила, міська рада хоче затвердити нові тарифи таким чином, щоб пасажирам було дешевше користуватися «ЛеоКарт». Орієнтовні нові тарифи:

  • 13 грн за оплати «ЛеоКарт»;
  • 15 грн за оплати банківською карткою;
  • 20 грн за оплати готівкою.

Як пише ZAXID.NET, Олег Забарило уточнив, що, ці тарифи орієнтовні, точні розрахунки до 11 грудня має затвердити виконавчий комітет Львівської міськради. Пізніше тарифи на квиток у водія за готівку зростуть іще, аби стимулювати львівʼян переходити на безготівку.

Зазначимо, що з 11 грудня пільговий проїзд у громадському транспорті Львова буде можливий виключно за наявності персоналізованої транспортної картки «Леокарт». Різні пільгові посвідчення з цього дня більше не діятимуть. З того ж таки 11 грудня також почнуть працювати контролери, які будуть уже штрафувати за безквитковий /незавалідований проїзд.

Детальніше про всі зміни, які відбудуться у громадському транспорті із введенням е-квитка, типи «Леокартів», де їх купити і як поповнити, читайте за цим посиланням.

Передісторія

Електронний квиток у громадському транспорті Львова не можуть впровадити вже 12 років поспіль.

Наприкінці 2019 року у тендері ЄБРР на розробку сервісу е-квитка у Львові переміг консорціум компаній Mikroelektronika (Чехія) та SoftServe (львівська ІТ-компанія). За це фірми отримають майже за 11,6 млн євро.

Львівський електронний квиток має назву «Леокарт» і він зупинився на початку 2022 року, коли пільгові картки частково запрацювали для пільговиків. Хоча в мерії спочатку обіцяли, що вся система запрацює восени 2021 року, згодом ця дата вкотре змістилась на січень 2022-го.

Навесні 2023-го депутати Львівської міськради вже питали в мера Андрія Садового, коли ж чекати електронного квитка, терміни запуску якого щоразу відкладаються. На це він відповів, що теж «переживає» за електронний квиток, запевнив, що це станеться «скоро» і зацитував слова з пісні про Ісуса Христа.

Згодом Андрій Садовий пояснив, що повноцінного е-квитка у Львові немає через низку причин, в тому числі й технічних. Тому він запевнив, що електронний квиток має запрацювати до кінця 2023 року.

Зі свого боку у міськраді Львова казали, що процес гальмує чеська Mikroelektronika, працівники якої виїхали з України через повномасштабну війну, а також львівська ІТ-компанія «Аствел Софт», що забезпечує взаємодію усіх учасників процесу.

А чеський підрядник стверджував, що свою роботу завершить до липня 2023 року, а «Аствел Софт» навпаки звинувачує у саботажі мерію, зокрема ЛКП «Львівавтодор».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *