ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові «декомунізують» Ратушу

Наталя Дуляба

|

Із будівлі Ратуші на площі Ринок демонтують таблицю, встановлену на честь першотравневої демонстрації 1890 року. Відповідне рішення 14 листопада ухвалив виконавчий комітет Львівської міськради.

Йдеться про меморіальну таблицю, яка досі висить на східній частину фасаду львівської Ратуші. Її встановили тут на честь першотравневої демонстрації 1890 року, автором є скульптор Микола Посікіра.

Композиція складається з зображення чотирьох робітників, в тому числі й жінки, та напису: «На цьому місці 1 травня 1890 року робітники Львова вперше відзначили свято Міжнародної солідарності трудящих».

Цей об’єкт містить елементи радянської пропаганди, відтак за рішенням виконкому його демонтують і перенесуть у музей «Територія терору».

Така ж доля чекатиме ще на два подібні об’єкти радянської доби: таблицю на фасаді будинку №6 на вул. Каліча Гора та на пам’ятний знак, встановлений на фасаді будинку №36 на просп. Т. Шевченка, де під час демонстрації був смертельно поранений Владислав Козак.

Нагадаємо, після того, як Львівську громаду визнали аутсайдером із декомунізації, у Львові поновили демонтаж радянських елементів та скульптур на Пагорбі Слави, демонтували пам’ятник радянській космонавтці Валентині Терешковій.

Також на Марсовому полі взялися за ексгумацію радянських поховань під центральною алеєю Марсового поля. Перенесли останки солдатів СРСР із Пагорба Слави хочуть вже у 2024 році.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: з мережі Інтернет, Центр міської історії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *