ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові знесли «пам’ятник Терешковій»

Наталя Дуляба

|

У середу, 8 листопада, у Львові на вул. Виговського врешті демонтували пам’ятник космонавтиці, встановлений у радянські часи на честь космонавтки Валентини Терешкової. Про це повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Рішення про демонтаж цього пам’ятника напередодні прийняв виконавчий комітет Львівської міськради. Його, як і всі інші подібні об’єкти радянської доби, перенесуть у музей «Територія терору».

Зазначимо, що пам’ятник космонавтиці встановили у 1980-х у сквері на вул. Івана Виговського, тоді – вул. Терешкова. Вулиця тоді була названа на честь Валентини Терешкової – радянської космонавтки, а нині – депутатки Держдуми РФ від партії «Єдина Росія», яка проголосувала за анексію Криму. Відповідно, пам’ятник у Львові теж уособлювали з її іменем.

Сама скульптура складається із трьох променів-зірок та людини у скафандрі. Оскільки пам’ятник візуально виглядає ідеологічно нейтральним, у 1990-х роках його так і не демонтували.

Про знесення «пам’ятника Терешковій» у Львові говорили у 2015 та 2017 роках. Його навіть хотіли перевезти у Ярославль (Росія), звідки родом радянська космонавтка. Проте до цього так і не дійшло. У мерії пояснювали, що скульптура не підпадає під закон про декомунізацію, тож може надалі стояти.

Зараз, наприкінці 2023 року, коли у Львові посилилась «декомунізація», цей пам’ятник врешті вирішили демонтувати. Чому громадськість вимагала знести його, читайте за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Facebook Андрія Москаленка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *