ОСТАННІ НОВИНИ

На окупованому сході росіяни знищили майже всю українську літературу

Наталя Дуляба

|

На окупованих територіях Донецької та Луганської областей вже майже не залишилось української літератури, бо росіяни її масово знищують. Про це Львівському порталу повідомили у Центрі національного спротиву.

У бібліотеках Донецької і Луганської областей вже практично не залишилось української літератури, оскільки росіяни її масово вилучають і знищують.

«Роботу зі знищення літератури виконують представники окупаційних адміністрацій, зокрема працівники “управлінь освіти”. Звітність за знищення та заміщення літератури на ТОТ окупанти направляють безпосередньо до Міносвіти РФ», – йдеться у повідомленні.

Українські книжки росіяни позиціонують як «екстремістську літературу». До неї вони відносять будь-які українські книги, видані у 1994-2021 роках.

Натомість на окуповані території України у 2023 році росіяни вже завезли близько 2,5 мільйона російських книг.

Українські партизани наголошують, що мають доступ до переліку злочинців, які проводять заходи з тотальної деукраїнізації.

Нагадаємо, нищити українські книги російські війська стали відразу після повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року. Відомо, що через місяць після нападу війська РФ на окупованих територіях Луганської, Донецької, Чернігівської та Сумської областей почали вилучати і знищувати українську літературу і підручники з історії.

Зі самого початку росіян найбільше цікавили книжки про українські Майдани, АТО/ООС, історію українських визвольних змагань. До «екстремістської» літератури вони також зараховували шкільні підручники історії України, наукову та популярну історичну літературу. Також окупанти мали цілий перелік заборонених до згадування імен: Мазепа, Петлюра, Бандера, Шухевич, Чорновіл.

Вже в окупованому Маріуполі росіяни почали знищувати бібліотечні фонди Приазовського державного університету та храму Петра Могили.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *