ОСТАННІ НОВИНИ

До контрабанди «Скіфського золота» причетний представник УПЦ МП

Ольга Денисяка

|

СБУ та правоохоронці Іспанії затримали контрабандистів, які у Мадриді хотіли продати «Скіфське золото» з України на понад 60 млн євро. Про це повідомили в СБУ.

Так, українські правоохоронці разом з поліцією Королівства Іспанії нейтралізували транснаціональне злочинне угруповання, яке нелегально вивезло з України вироби «Скіфського золота» для продажу в ЄС.

У результаті міжнародної спецоперації у Мадриді затримали п’ятьох учасників банди, які намагались незаконно реалізувати українські артефакти. Серед затриманих – представник УПЦ (МП) з України.

Під час слідчих дій у зловмисників вилучено 11 викрадених золотих предметів культурної спадщини нашої держави на суму понад 60 млн євро.

Мова йде про дорогоцінні предмети VIII-IV століть до нашої ери, у тому числі золоті сережки, кулон, чокери та пектораль.

За даними слідства, фігуранти нелегально вивезли артефакти з України до Євросоюзу у період 2014-2020 років.

«Потім зловмисники намагались «легалізувати» викрадені культурні цінності під виглядом їх придбання іноземними колекціонерами з подальшим перепродажем на чорному ринку. Правоохоронці поетапно задокументували злочинні дії фігурантів і затримали їх «на гарячому» під час перевезення українських артефактів», – йдеться в повідомленні.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

На вилучені старожитності накладено арешт і отримано висновок експертів, що вони належать до культурної спадщини України. Крім того, тривають комплексні заходи для встановлення місцезнаходження всіх українських артефактів «Скіфського золота», які були викрадені з території нашої держави.

Зазначимо, що йдеться про колекцію Скіфського золота, судова тяганина через яку тривала 9 років. У червні цьогоріч Верховний суд Нідерландів ухвалив остаточне рішення повернути цінності Україні. Таким чином було підтверджено рішення апеляції дворічної давності на користь Києва.

Колекцію Скіфського золота передали чотири кримські музеї Музею Алларда Пірсона в Амстердамі у 2014 році. Її мали експонувати на виставці «Крим: золото і таємниці Чорного моря».

Сама виставка складалась із колекцій п’яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири – в Криму. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.

Втім незабаром Росія анексувала Крим, тож в Амстердамі не знали, чи передавати цінності Україні, чи музеям на окупованому півострові.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *