ОСТАННІ НОВИНИ

США постачатимуть Україні ракети ATACMS на постійній основі, – Кулеба

Ольга Денисяка

|

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що США здійснюватимуть постачання далекобійних ракет ATACMS Україні на постійній основі, повідомляє Європейська правда.

Кулеба ствердно відповів на питання, чи означає поставка першою партії ATACMS те, що США передаватимуть їх постійно і у більшій кількості.

За словами глави українського МЗС, це прямий результат домовленостей між президентами Володимиром Зеленським і Джо Байденом, які були досягнуті у Вашингтоні під час їхньої особистої зустрічі наприкінці вересня.

«Якщо прочитати між рядків виступ президента Зеленського після зустрічі з Байденом, з нього можна було б зрозуміти, що ухвалене дуже важливе рішення…Тому дякуємо Сполученим Штатам за виконання домовленостей і за зміцнення нашої вогневої міці», – зазначив Кулеба.

Він також сподівається, що у майбутньому Україна отримає ракети ATACMS, здатні вражати цілі на відстані 300 кілометрів.

За даними видання New York Times, наразі США передали Україні близько 20 далекобійних ракет ATACMS.

Як писав Львівський портал, про далекобійні ракети ATACMS Київ уже тривалий час говорить американським партнерам. Сам президент США Джо Байден каже, що це питання не знімають із розгляду, ця тема «все ще в грі».

Зі свого боку Володимир Зеленський висловлював сподівання, що Україна зможе отримати від США ATACMS вже цієї осені. Це дозволить не робити паузи у контрнаступі.

Під час візиту Володимира Зеленського до США наприкінці вересня Білий дім оголосив надання Україні нового пакету військової допомоги на 325 млн доларів. Втім у ньому немає далекобійних ракет ATACMS, натомість є посилення для української ППО. У Байдена вважають, що саме це зараз є найбільшою потребою України.

Коментуючи це, Зеленський повідомив, що Україна отримає далекобійну зброю «через певний час», адже продовжує наполегливо працювати над цим.

В ніч на 17 жовтня на 17 жовтня внаслідок завдання вогневого удару по аеродромах Бердянська та Луганська окупанти зазнали значних втрат. Ймовірно, що під час цієї атаки було вперше використано ATACMS.

17 жовтня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що ЗСУ отримали від США ракети ATACMS.

Цього ж дня Головнокомандувач Валерій Залужний показав, як ЗСУ знищують російських окупантів на території України за допомогою американських балістичних ракет ATACMS.

У США підтвердили, що Україна нещодавно отримала далекобійні ракети ATACMS у модифікації, яка має дальність 165 кілометрів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *