ОСТАННІ НОВИНИ

США повідомили, якої дальності ATACMS передали Україні

Андрій Котенський

|

Білий дім у вівторок увечері офіційно підтвердив, що Україна нещодавно отримала далекобійні ракети ATACMS у модифікації, яка має дальність 165 кілометрів. Про це повідомила представниця Ради національної безпеки США Едріен Вотсон, пише Європейська правда.

Зазначається, що США «нещодавно» надали Україні тип ATACMS, здатний діяти на відстані до 165 кілометрів

«Ми вважаємо, що це забезпечить значне посилення можливостей України на полі бою без ризику для нашої військової готовності», – додала Вотсон.

Вона не уточнила, скільки саме ракет і коли Сполучені Штати передали Україні – як і їхнє застосування по аеродромах у тимчасово окупованих Росією Луганську та Бердянську.

Як писав Львівський портал, про далекобійні ракети ATACMS Київ уже тривалий час говорить американським партнерам. Сам президент США Джо Байден каже, що це питання не знімають із розгляду, ця тема «все ще в грі».

Зі свого боку Володимир Зеленський висловлював сподівання, що Україна зможе отримати від США ATACMS вже цієї осені. Це дозволить не робити паузи у контрнаступі.

Під час візиту Володимира Зеленського до США наприкінці вересня Білий дім оголосив надання Україні нового пакету військової допомоги на 325 млн доларів. Втім у ньому немає далекобійних ракет ATACMS, натомість є посилення для української ППО. У Байдена вважають, що саме це зараз є найбільшою потребою України.

Коментуючи це, Зеленський повідомив, що Україна отримає далекобійну зброю «через певний час», адже продовжує наполегливо працювати над цим.

В ніч на 17 жовтня на 17 жовтня внаслідок завдання вогневого удару по аеродромах Бердянська та Луганська окупанти зазнали значних втрат. Ймовірно, що під час цієї атаки було вперше використано ATACMS.

17 жовтня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що ЗСУ отримали від США ракети ATACMS.

Цього ж дня Головнокомандувач Валерій Залужний показав, як ЗСУ знищують російських окупантів на території України за допомогою американських балістичних ракет ATACMS.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *