ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський підписав закон про відкриті е-декларації

Маркіян Рой

|

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про повернення електронного декларування посадовців із негайним відкриттям декларацій. Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

Закон відновлює електронне декларування для посадових осіб держави та місцевого самоврядування, що є одним із критеріїв для подальшого руху України до Європейського Союзу.

«Декларації відкриють через 60 днів. Якраз напередодні Міжнародного дня боротьби з корупцією», – повідомили у Центрі протидії корупції.

Під час повномасштабної війни, коли обов’язкове декларування в Україні скасували, свої доходи за 2021 рік антикорупційним органам добровільно показали 404 тисячі посадовців, за 2022 рік – понад 285 тисяч.

Нагадаємо, що з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україні скасували обов’язкове декларування доходів для посадовців, а сам реєстр закрили з міркувань безпеки. Тому свої статки за 2021 і 2022 роки чиновники могли показувати антикорупційним органам лише добровільно, при цьому громадськість доступу до декларацій не мала.

Водночас журналісти кажуть, що попри велику війну деякі народні депутати України все одно обживаються новими елітними авто. І це йдеться лише про невеликий відсоток політиків, яких вдалося викрити завдяки розслідуванням. Реальну ситуацію можна відстежити, лише коли будуть відкриті декларації.

Передісторія

5 вересня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроєкт №9534, який врешті відновлює обов’язкове е-декларування для посадовців, але закриває сам реєстр для громадськості та журналістів.

На це суспільство відреагувало масштабною хвилею критики та обурення. Відразу на наступний день з’явилася петиція до президента з вимогою накласти вето на цей законопроєкт і повернути його в парламент із пропозицією внесення правки щодо негайного відкриття реєстру е-декларацій.

Необхідні 25 тисяч голосів петиція зібрала за рекордні три години. Втім на цьому українці не зупинились і далі продовжували підписуватись під нею, і зрештою за добу було зібрано понад 83 тисячі голосів.

Поширюючи цю петицію у соцмережах, українці одностайно засуджували і критикували такі дії нардепів, вимагаючи, аби посадовці всіх рівнів не ховали свої статки. Громадяни наголошували, що Україна – не «країна маленьких людей», тут є громадянське суспільство, яке не буде миритись із подібними витівками влади, в тому числі її законодавчої гілки.

На суспільне обурення відреагував і президент Володимир Зеленський. Він заявив, що прийматиме рішення щодо ветування закону після консультацій, але згодом таки наклав вето.

20 вересня Верховна Рада прийняла закон із правками президента, тож реєстр декларацій мають відкрити для публічного доступу вже найближчим часом.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *