ОСТАННІ НОВИНИ

ООН зафіксувала 6 випадків страт українських військовополонених

Ольга Денисяка

|

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) у своїй останній доповіді зафіксувало шість додаткових випадків позасудових страт українських військовополонених і підтвердило автентичність відео вбивства військового після фрази «Слава Україні» та відео обезголовлення військового. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

«УВКПЛ задокументувало шість додаткових випадків позасудових страт українських військовополонених, причому всі вони сталися до звітного періоду. Управління також продовжувало документувати повідомлення про тортури і жорстоке поводження з українськими військовополоненими, утримуваними Російською Федерацією, а також про жахливі умови утримання, включно з примусовою працею», – йдеться у звіті.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини також досліджувало два відео, що з’явилися в мережі 6 березня і 11 квітня 2023 року, де російські військовослужбовці катують і страчують без суду і слідства двох українських військовополонених.

«На першому відео російські військовослужбовці застрелили українського військовополоненого після того, як він вимовив “Слава Україні”. На другому відео російський військовий обезголовив українського військовослужбовця. В УВКПЛ є розумні підстави вважати, що обидва відеозаписи, які, ймовірно, були записані до звітного періоду, є справжніми», – сказано у звіті.

Загалом із 56 українських військовослужбовців, опитаних УВКПЛ у звітний період, 51 розповів, що зазнавав різних форм катувань і жорстокого поводження.

Також в УВКПЛ говорять про те, що російська влада в тимчасово окупованих частинах Донецької та Луганської областей, а також у РФ засудила 37 українських військовополонених за різними кримінальними обвинуваченнями, зокрема за тероризм.

«У цих випадках військовополонених, по суті, судили за дії, які видавалися законним веденням військових дій згідно з МГП», – зазначили в ООН.

Звіт охоплює період з 1 лютого до 31 липня 2023 року. Доповідь і її висновки ґрунтуються на даних, зібраних під час польових місій, відвідувань місць тримання під вартою, а також дистанційного моніторингу окупованої території. Її висновки ґрунтуються на 1226 інтерв’ю з жертвами, свідками, тими, хто вижив, їхніми родичами, адвокатами, представниками уряду, громадянського суспільства та іншими співрозмовниками.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *