ОСТАННІ НОВИНИ

Бойовим медикам дозволили переливати кров на догоспітальному етапі

Наталя Дуляба

|

Уряд дозволив бойовим медикам проводити переливання крові важкопораненим військовим ще до моменту транспортування до госпіталю. Про це повідомив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Відтепер переливати кров на догоспітальному етапі зможуть ті бойові медики-військовослужбовці, які пройдуть спеціальну навчальну програму з основ трансфузійної терапії від МОЗ.

При цьому, як зауважує Віктор Ляшко, пройти таке навчання й, відповідно, потім переливати кров на фронті зможуть бойові медики, які не мають медичної освіти.

«Ця навчальна програма повністю відповідає стандартам НАТО. В країнах Альянсу вважається нормою навчати переливанню крові бойових медиків без медичної освіти. Тепер імплементуємо цю практику і в Україні», – підкреслив міністр.

Відповідні навчання проводитимуть на базі низки центрів крові. Тут бойові медики зможуть отримати необхідні навички з переливання універсальної I Rh (-) групи крові.

У Мінохорони здоров’я підкреслюють, що впровадження механізму забезпечення донорською кров’ю фронту та відповідних навчальних програм із основ трансфузійної терапії дозволить суттєво зменшити відсоток превентивних смертей на полі бою, пов’язаних із крововтратою. Вчасне переливання цільної крові дозволяє виграти дорогоцінний час на доставлення пораненого до найближчого госпіталю, а отже – збільшує шанси на порятунок життя героя.

«В цивільному житті ми можемо доставити людину з критичною крововтратою в шпиталь за 15 хвилин, але війна диктує свої умови. Ми всі розуміємо, скільки військових наразі отримують бойову травму, захищаючи нашу з вами свободу. Маємо забезпечити всі необхідні умови та можливості для порятунку їхнього життя», – додав Віктор Ляшко.

Нагадаємо, про те, що Медичні Сили ЗСУ, Міноборони та МОЗ знайшли компроміс щодо переливання крові на фронті, стало відомо на початку серпня. І фактично протягом місяця це питання врегулювали на законодавчому рівні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *