ОСТАННІ НОВИНИ

Угорщина продовжує блокувати виділення 500 млн євро для оборони України

|

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу на неформальній зустрічі в Толедо знову не змогли дійти згоди щодо виділення восьмого траншу у розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру для фінансування військових потреб України. Про це повідомив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками зустрічі заявив, передає Європейська правда.

Боррель зауважив, що на зустрічі 31 серпня обговорили його пропозицію виділити на фінансування військової допомоги Україні в рамках Європейського фонду миру 20 мільярдів євро на наступні чотири роки.

Він сказав, що глави МЗС ЄС продемонстрували рішучість продовжувати підтримувати Україну військовою допомогою так довго, як це потрібно.

Боррель висловив сподівання, що Рада ЄС погодить його пропозицію до кінця року.

У той самий час він висловив жаль, що восьмий транш у розмірі 500 млн євро з Європейського фонду миру досі заблокований. Як відомо, проти виділення цих коштів виступає Угорщина.

«Я сподіваюсь, ми будемо у змозі розблокувати його у наступні тижні. Але це проблема, яку все ще потрібно вирішити», – наголосив він.

Як відомо, угорщина виступає проти виділення чергового траншу у сумі 500 млн євро з Європейського фонду миру державам-членам ЄС через включення Україною угорського OTP Bank до списку «спонсорів війни».

Угорщина вже кілька разів блокувала виділення цього траншу країнам-членам ЄС, посилаючись на ту саму проблему.

Європейський фонд миру, створений у 2021 році, є позабюджетним інструментом ЄС, спрямованим на підвищення здатності Євросоюзу запобігати конфліктам і будувати мир. Із цього фонду країни ЄС отримують компенсації за поставлену в Україну військову допомогу.

У липні Угорщина виступила проти спроби ЄС створити довгостроковий фонд обсягом до 20 мільярдів євро для підтримки армії України.

Раніше Львівський портал повідомляв, що міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто не дозволив транзит летальної зброї для України. Його ж діями Угорщина блокувала відключення Росії від SWIFT.

Окрім того Угорщина заблокувала приєднання України до кіберцентру при НАТО.

Окрім того Львівський портал повідомляв, що сателіт Путіна – прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пригрожував заблокувати продовження санкцій ЄС проти Росії.

МЗС України також закликало угорського посла зупинити антиукраїнську риторику Орбана. ЄС також вимушений був дати гроші Угорщині, щоби розблокувати 18 млрд євро для України.

Цікаво, що в листопаді 2022 року прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прийшов на товариський футбольний матч між збірними Угорщини та Греції в Будапешті з шарфом, на якому зображена карта «Великої Угорщини» з частинами сусідніх держав у її складі. Зокрема, частина України була зображена у складі Угорщини.

Угорщина також відмовилася допомагати зброєю Україні, аби терористична Росія не обстрілювала Закарпаття, де можуть перебувати угорці.

За даними дослідження центру Századvég, більшості угорцям байдуже, що Росія знищує Україну, бо їм потрібен російські газ та туристи.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *