ОСТАННІ НОВИНИ

Угорщина знову заблокувала виділення ЄС Україні 500 млн євро

Андрій Котенський

|

Угорщина не підтримала виділення чергового траншу у сумі 500 млн євро з Європейського фонду миру державам-членам ЄС через включення Україною угорського OTP Bank до списку «спонсорів війни». Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, якого цитує агентство Reuters, повідомляє Європейська правда.

«Ми готові змінити свою думку, якщо українці покладуть край безглуздому, брехливому стану, коли OTP, найбільший угорський банк, перебуває у списку міжнародних спонсорів війни», – сказав Сійярто.

У травні Угорщина вже блокувала виділення цього траншу країнам-членам ЄС, посилаючись на ту саму проблему.

Європейський фонд миру, створений у 2021 році, є позабюджетним інструментом, спрямованим на підвищення здатності ЄС запобігати конфліктам, будувати мир та зміцнювати міжнародну безпеку.

У понеділок Рада ЄС ухвалила рішення про збільшення на 3,5 млрд євро верхньої межі фінансування Європейського фонду миру, з якого виплачують країнам компенсацію за передану Україні зброю.

Рішення про збільшення обсягу фонду міністри ЄС схвалили після того, як у середу відповідний крок погодили постійні представники держав-членів.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло угорський OTP Bank до переліку міжнародних «спонсорів війни» на початку травня. Рішення пояснили позицією керівництва банку продовжувати діяльність в Росії та фактичним визнанням установою так званих Донецької та Луганської «народних республік».

Раніше Львівський портал повідомляв, що Сійярто не дозволив транзит летальної зброї для України. Його ж діями Угорщина блокувала відключення Росії від SWIFT.

Окрім того Угорщина заблокувала приєднання України до кіберцентру при НАТО.

Окрім того Львівський портал повідомляв, що сателіт Путіна – прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пригрожував заблокувати продовження санкцій ЄС проти Росії.

МЗС України також закликало угорського посла зупинити антиукраїнську риторику Орбана. ЄС також вимушений був дати гроші Угорщині, щоби розблокувати 18 млрд євро для України.

Цікаво, що в листопаді 2022 року прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прийшов на товариський футбольний матч між збірними Угорщини та Греції в Будапешті з шарфом, на якому зображена карта «Великої Угорщини» з частинами сусідніх держав у її складі. Зокрема, частина України була зображена у складі Угорщини.

Угорщина також відмовилася допомагати зброєю Україні, аби терористична Росія не обстрілювала Закарпаття, де можуть перебувати угорці.

За даними дослідження центру Századvég, більшості угорцям байдуже, що Росія знищує Україну, бо їм потрібен російські газ та туристи.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *